Het begrip ‘wintersport’ is nogal breed, maar als je de meeste mensen zou vragen “waar denk je aan bij wintersport?”. Dan zal je in veel gevallen het antwoord “skiën, snowboarden en après-skiën!” te horen krijgen. Natuurlijk logisch, maar er is veel meer dan alleen dat. Denk bijvoorbeeld ook eens aan ijsspeedway, dit is pure sensatie op ijs! Een ijsracemotor met spikes, geen remmen en op een ijsbaan van 400 meter snelheden behaald van ca. 130 kilometer per uur. In Nederland (Thialf – Heerenveen) vindt zelfs jaarlijks de finale van het wereldkampioenschap ijsspeedway plaats.
Geschiedenis
Wanneer ijsspeedway precies in ontstaan durven wij niet te zeggen. Wat ons wel bekend is, is dat zowel de Russen als de Zweden stellen deze spectaculaire sport te hebben geïntroduceerd in de wereld. In 1920 werden op de vele meren, die Zweden kent, de eerste meters afgelegd en werd ijsspeedway behoorlijk populair in Scandinavië. Het eerste officiële wedstrijdverslag komt uit 1925 en vond plaats op de Eibsee in Duitsland. Al vanaf de jaren ’50 wordt deze sport gedomineerd door de Russen.
De motor
Bij ijsspeedway wordt gebruik gemaakt van een ijsracemotor voorzien van een 500cc viertaktmotor met één cilinder. Met zo’n 55 pk worden snelheden behaald van wel 130 kilometer per uur. Kenmerkend is dat deze ijsspeedwaymotoren geen remmen hebben, dus dat ze met volle snelheid de bochten in komen. O ja, en als je denkt dat deze motoren rijden op benzine dan heb je het mis. Deze motoren rijden namelijk op methanol.
Spikes
Zoals op de afbeeldingen te zien valt zijn de banden voorzien van spikes, aangezien ze anders geen grip hebben op het ijs. Je zal het niet verwachten, maar in de voorband zit ca. 160 en in de achterband ca. 200. Als je al eens bij ijsspeedway bent wezen kijken weet je dat ze linksom racen, daarom zitten de spikes voor het grootste gedeelte aan de linkerkant van de band. Zoals bij iedere sport gelden er ook bij ijsspeedway regels. Zo mogen de spikes niet langer zijn dan 2,8 centimeter. Deze banden worden niet standaard verkocht en moeten dus zelf gemaakt worden door de rijders.
Wedstrijden
Zoals je ziet op bovenstaande foto starten er vier rijders tegelijk. In totaal doen er 16 rijders mee aan een ijsspeedway wedstrijd, die in 20 heats (kleine wedstrijdjes) van vier ronden verreden wordt. Iedere rijder ontmoet elkaar een keer op de baan. Natuurlijk strijden ze allemaal om de winst, wat gegarandeerd spektakel op levert voor het publiek
Ben jij benieuwd naar hoe het er aan toe gaat in zo’n wedstrijd? Kom dan 29,30 & 31 maart 2019 naar Thialf in Heerenveen. Op zaterdag en zondag vindt hier de WK finale plaats en op vrijdagavond de race om de Roelof Thijs Bokaal.