Schaatsen is misschien wel “DE SPORT” van Nederland en helemaal van het noorden van Nederland. Op elke vorm van schaatsen hebben we wel eens een wereldkampioen gehad of Olympisch kampioen. Ook voor is er bijna geen één Nederlander die nog nooit recreatief op schaatsen heeft gestaan. Alleen kennen wij welke wedstrijd vorm of de geschiedenis van deze oer-Hollandse sport?
Geschiedenis
In de prehistorie was er een vorm van schaatsen, dit mocht je nog geen schaatsen noemen want dit was meer glijden zonder al te veel te bewegen. Het ontstaan van schaatsen komt vooral uit Holland en Vlaanderen, de eerste vondsten van een schaats komen uit 1225. Dit waren de eerste messen onder het houten frame, hier voor werden wel geslepen botten gevonden. Deze schaatsen werden gevonden rond Dordrecht en Amsterdam.
In de 19de eeuw kwamen de grootste veranderingen in de schaatst, er waren op dit moment 3 soorten schaatsen. Dit waren de krulschaats, de Zuid-Hollandse baan schaats en de Friese schaats. De Friese schaats was vooral om hard te schaatsen en de andere twee waren vooral om sierlijk mee te schaatsen.
in Friesland en Groningen begonnen ze met het wedstrijd schaatsen waar aardig geld mee te verdienen was. Dit was rond 1800 en in 1882 werd de KNSB opgericht om hier een goede lijn in te brengen. 10 jaar later werd de ISU opgericht om het internationaal te maken.
Wedstrijdvormen
Kortebaanschaatsen: De naam zegt het natuurlijk al hier worden op banen van 140m (vrouwen) en 160m (mannen) wedstrijden gehouden. Dit zijn allemaal sprint wedstrijden van 100m en 300m.
Langebaanschaatsen: Dit is op een baan van 400m hier schaats je bijna altijd tegen iemand anders. Dit zijn wedstrijden van 500m tot 10000m.
Kunstschaatsen: Bij deze wedstrijden ben je of alleen of met twee personen. Hier voer je op muziek je mooiste sprongen, rotaties en andere bewegingen uit.
Schoonrijden: Is de één van de oudste wedstrijd vormen van schaatsen, deze vond zijn oorsprong rond 1875. Deze vorm voer je uit met twee personen.
Shorttrack: Deze vorm van schaatsen word beoefend op een ijshockey baan van 111,12. Hier starten 4 tot 6 personen en wie als eerste over de streep komt is de winnaar.
Marathonschaatsen: Dit gebeurt op zowel kunstijs als op natuurijs, waarvan de wedstrijd minimaal 6,4km en maximaal 200km lang is. De start moet met minimaal 5 mensen zijn.
Recreatief
Ongebaande toertochten: Dit zijn tochten waar niet speciaal een route voor is uitgestippeld maar je wel bij bepaalde punten je tempel moet halen. Dit is om te zorgen dat je wel het aantal km heb behaald. Deze toertochten zijn vaak tussen de 30km en 60km lang met een max van 130km.
Gebaande toertochten: Deze tochten zijn vooraf uitgezet door de organisatie. Iedereen moet dus de zelfde route afleggen om het end te behalen. De tochten zijn meestal tussen de 10km en de 200km, een van de bekendste is natuurlijk de elfstedentocht. De elfstedentocht is natuurlijk “DE WEDSTRIJD” die een schaatser ooit wil schaatsen.