Daar sta je op een mooie geprepareerde piste met je nieuwe snowboardschoenen, ook wel boots genoemd. Deze snowboardschoenen heb je puur gekocht op het mooie model en kleurstelling. Je maakt de eerste afdaling van de wintersportvakantie en dan kom je erachter dat je snowboardschoenen niet goed zitten. Ze knellen te veel op je wreef en blijken net iets te klein te zijn. Kortom, de lol is er volledig af en baalt enorm dat je geen advies hebt ingewonnen. Aangezien snowboardschoenen het meest belangrijke onderdeel van je uitrusting zijn en wij graag willen dat je met plezier op wintersport gaat, geven wij je onderstaand een aantal adviezen waar je op dient te letten bij het aanschaffen van snowboardschoenen.
Pasvorm & maat
- Bij het passen van snowboardschoenen is het aan te raden om skisokken aan te trekken, welke je gaat gebruiken tijdens het snowboarden. Doe geen dubbele sokken aan, want dit kan door de wrijving blaren veroorzaken.
- Trek snowboardschoenen aan met je normale schoenmaat en doe zowel de binnenschoen als buitenschoen stevig vast. Het is hierbij belangrijk dat je voet achterin de boot wordt gedrukt.
- Ga daarna helemaal rechtop staan met gestrekte knieën. Als het goed is raken je tenen nu de voorkant van de boot. Nu dien je door je knieën te gaan en moeten je tenen (heel)licht de voorkant van de boot raken of net niet. Indien je tenen nog steeds de voorkant (vol)raken dien je de stappen te herhalen met grotere snowboardschoenen of als je tenen aardig van de voorkant zitten, kleinere snowboardschoenen te passen.
- Pas beide snowboardschoenen
- Houd de boots even een tijdje aan en loop een rondje. Zo worden eventuele drukpunten namelijk beter waarneembaar.
Binnenschoen
De binnenschoen, ook wel liner genoemd, zorgt ervoor dat je comfortabel in de snowboardschoen zit en je lekkere warme voeten houdt tijdens het boarden. Er zijn nu 3 soorten binnenschoenen, namelijk:
- Niet vormbare liners – Deze bestaan uit foam en worden door de druk die je tijdens het snowboarden levert in model geduwd van je voet. Echter, als je de boots een tijd niet draagt zal het foam weer iets uitzetten. Deze liners worden voornamelijk gebruikt in goedkopere snowboardschoenen.
- Thermo vormbare liners – Dit zijn binnenschoenen die alleen vervormen door de warmte van je voeten en zullen dus niet in de originele pasvorm teruggaan. De binnenschoen zal het model van je voet aannemen en door de warmte van je voeten zal dit kunnen bijgesteld worden. Deze liners zijn meestal wel wat harder dan niet vormbare liners.
- Custom vormbare liners – Dit zijn net als ’thermo vormbare liners’ liners die alleen vervormen door de warmte van je voeten. Echter, deze liners kunnen ook in de winkel verwarmt worden en door ze een kwartier aan te houden worden ze volledig naar je voeten gevormd. Dit is natuurlijk super comfortabel. Snowboardschoenen met deze liners zijn uiteraard wel duurder dan bovenstaande liners.
Stijfheid
Bij het aanschaffen van snowboardschoenen dien je jezelf ook de vraag te stellen wat je gaat doen met de snowboardschoenen. Kortom, wil je op alle pistes kunnen snowboarden, de verse poeder in of juist voornamelijk het funpark in. Niet alle snowboardschoenen hebben namelijk dezelfde stijfheid of flex van de schoen. Onderstaand wat richtlijnen voor de stijfheid van je boots:
- All-mountain (zachte tot gemiddelde stijfheid)
- Freeride (bovengemiddeld stijfheid)
- Freestyle (minimale stijfheid)
- Race (superstijf)
Sluitingen
Om je snowboardschoenen te sluiten kun je tegenwoordig kiezen uit 3 soort sluitingen:
- Veters
Voordelen: simpel, goedkoop, makkelijk vervangbaar, vastmaken zo strak als jij het wilt.
Nadelen: duurt langer om te strikken en met koude handen is het niet fijn, daarnaast moet je de handschoenen uittrekken. - Speed-lacing
Voordelen: snel, gemakkelijk en kan strakker getrokken worden met handschoenen aan.
Nadelen: de veter kan alleen gelijkmatig worden gespannen, dus je kunt je voet niet minder strak zetten dan je kuit en andersom. - BOA
Voordelen: supersnel vastzetten en los te maken en aan te passen tijdens de dag.
Nadelen: je kunt je voet niet minder strak zetten dan je kuit en andersom, relatief duur en de kabel is lastiger te vervangen.