Je gaat al een paar jaar op wintersport en bent er eigenlijk wel aan toe, ”eigen ski’s” of een ”eigen snowboard”. Nieuw materiaal is te duur, dus je denkt na over tweedehands materiaal. Maar waar moet je dan op letten? Want er is zoveel aanbod online en in de winkels. Maar passen deze materialen wel bij je? En zijn ze nog wel goed en veilig? Wij geven je een aantal tips over het kopen van tweedehands materiaal.
Wat zoek ik
Ten eerste moet je natuurlijk weten welke soort materialen er bij je passen als je tweedehands materiaal wil aanschaffen. Wil ik een freestyle snowboard of een race ski. Zo zijn er diverse mogelijkheden op het gebied van soorten ski’s en snowboards, maar hier moet je eerst een keuze in maken wil je een goede zoektocht kunnen starten.
Waar let ik op
Ik weet wat ik zoek, de volgende vraag is dan waar let ik op bij het aanschaffen van tweedehands materiaal. Er zijn een paar belangrijke punten waar je rekening mee moet houden.
- Leeftijd
- Binding
- Belag
- Kanten
Leeftijd
Hoe oud zijn de ski’s of is het snowboard? Hoeveel seizoenen zijn ze gebruikt en hoe intensief? Kijk altijd even op internet naar het bouwjaar van de materialen, hierdoor kan je al achter de leeftijd komen ervan. Daarnaast moet je proberen te achterhalen hoeveel ermee gesnowboard of geskied is. Er zit namelijk nogal een verschil tussen een ski of snowboardleraar die de materialen dag in dag uit gebruikt en een wintersporter die 1 week per jaar gaat. Bij de leraar kunnen de materialen bijvoorbeeld al na een jaar afgeschreven zijn. Terwijl bij de wintersporter de materialen misschien een jaar ouder zijn maar veel minder gebruikt, dus in betere staat.
Binding
De binding is de veiligheid van de ski’s en of het snowboard, ze houden je vast en bij een ski klapt hij open bij een val. Die moeten goed zijn, bijvoorbeeld het plastic bij een snowboard binding moet niet te oud zijn zodat hij breekt. Kijk hier goed naar en laat anders een specialist het ook even checken. Mocht je toch beslissen tot aankoop zonder er naar te laten kijken, laat dan sowieso de skibindingen altijd afstellen op je eigen gewicht en niveau.
Belag
Het belag, de onderkant van de ski moet er goed uitzien! Natuurlijk mogen er krassen in zitten en mag hij wit uitgeslagen zijn, dat kan namelijk bij worden gewerkt. Wel moet je uitkijken dat je bijvoorbeeld niet hele kleine bultjes bijvoorbeeld ziet in het belag. Dan is het 9 van de 10 keer zo dat het belag al zo dun is dat er een mogelijkheid bestaat dat bij een volgende onderhoudsbeurt er niet verder gegaan kan worden met waxen. De wax trekt dan niet meer goed in het belag waardoor het bijna geen zin heeft om te waxen. Mocht je toch kiezen voor een ski of board met dit manco, zorg dan dat je materiaal handmatig wordt onderhouden.
Kanten
Dit vind ik persoonlijke het belangrijkste onderdeel van de ski of het snowboard, dit moet gewoon goed zijn en nog enige toekomst hebben. De kanten moeten nog redelijk dik zijn, zodat ze nog zeker een aantal keren onderhouden kunnen worden. Zijn de kanten dun, dan is het steeds moeilijker om ze te kunnen slijpen. Daarnaast moet je kijken of er niet toevallig een ongelukje mee is gebeurd en de kant bijvoorbeeld deels los zit, is dit het geval dan is het slim om verder te gaan kijken.
Waar koop ik tweedehands materiaal
Online zijn er diverse sites zoals bijvoorbeeld marktplaats waar je tweedehands ski of snowboard materiaal kan kopen. Ook zijn er bedrijfjes die compleet gericht zijn op het verkopen van gebruikte materialen, deze kopen van partijen op van verhuurbedrijven of andere wintersport gerichte bedrijven. Ze verkopen op die manier ex verhuur materiaal aan de consument. Naast deze online verkopende partijen is het ook mogelijk om bijvoorbeeld gewoon via een wintersportspeciaalzaak je aankopen te doen. Vaak hebben deze zaken wel inruil staan of verhuur materiaal, hier kan je nog beter tips krijgen over wat eventueel goed is en bij je past.
Mocht je twijfelen, ga dan altijd langs een specialist voor advies zodat je zeker weet dat je de goede keus maakt!