Het recept van deze week is de Quiche Lorraine. Dit authentieke Franse gerecht is erg populair onder de bevolking aldaar. Tegenwoordig zijn vele varianten van het recept beschikbaar. Toch blijft Lorraine variant van de quiche de bekendste.
Geschiedenis
Oorspronkelijk komt de quiche Lorraine uit de regio Lotharingen/Lorraine in Frankrijk. Dit gebied dat tijdens de beide wereldoorlogen afwisselend bij Duitsland en Frankrijk hoorde. De bekendste stad in deze regio is Metz. Eind 19e eeuw noemde men het gerecht niet quiche maar kuche. Door de jaren heen is het recept zo nu en dan wat aangepast, wat heeft geleid tot de quiche zoals de we deze tegenwoordig kennen.
Kenmerken
Een quiche is eigenlijk een soort van warme hartige taart. De gerecht kenmerkt zich door de herkenbare zanddeegbodem die wordt gemaakt van boten, bloem en water. De vulling wordt gemaakt van eieren, spek, crème fraiche en kaas. Qua kaas kun je het beste de Gruyère kaas gebruiken, maar een jong belegen of emmentaler is een goede vervanger mocht je de Gruyère kaas niet voorhanden hebben. Naar eigensmaak kun je nog uit en knoflook toevoegen aan de quiche.
Naast de Lorraine is de Alsacienne een bekende variant op het quiche recept. Mocht je nu niet zoveel geduld hebben dan kun je ook altijd nog de kant en klare versie van de AH kopen. Persoonlijk vind ik wel dat de eigengemaakte quiche lekkerder is.
Ingredienten
- 1x een bodem voor de quiche
- 200 ml crème fraîche
- 150 gram geraspte kaas
- 250 gram spekjes
- 1-2 bosuitjes
- 4 eieren
- zout, peper en nootmuskaat
Instructies
- Maak het deeg volgens een recept (op internet circuleren goede recepten voor het deeg) of koop een taartbodem. Plaats het deeg in de koelkast.
- De spekjes kun je ondertussen in een pan gaar en krokant bakken. Zorg dat je het vet afgiet. De bosuitjes snijden in fijne stukjes. En voeg deze bij de spekjes.
- In een kom kun je de eieren, geraspte kaas en de crème fraîche met elkaar mengen. Voer hierbij de peper, zout en nootmuskaat.
- Pak een bakvorm van met een doorsnede van circa 25cm. Pak het deeg uit de koeling en rol deze uit. Leg daarna het deeg in de bakvorm, zodat deze goed bedekt is. Pak daarna de bosuitjes en de spekjes en verdeel deze over de bodem. Giet hier het mengsel van ei, crème fraîche en geraspte kaas bij. Verdeel dit gelijkmatig.
- Plaats de quiche in de oven en bak deze zo’n 30 minuten op 200 graden. Haal na deze 30 minuten de quiche uit de oven en laat deze eventjes afkoelen.
Als tip kun je er een frisse salade bij serveren.
Eet smakelijk!