Je gaat voor het eerst op wintersport en hebt dit net aan je favoriete collega verteld. Hij of zij is helemaal enthousiast en gaat je allerlei tips en tricks geven! Niet alleen met betrekking tot kleding en materiaal, maar ook qua techniek wordt je alles verteld. Want ja ik ski al zeker 10 jaar (10 weken) en ik kan je er alles over vertellen! Termen als ”pizzapunt”, ”parallel” en ”Rutchen” vliegen over tafel. Maar het enige wat jij denkt is; PIZZAPUNT!? Wat is dat?
Pizzapunt in skiterm
De pizzapunt is een van de eerste en belangrijkste stappen die je gaat leren als beginnende skiër! Waarom? Omdat dit je basis is voor het remmen en je bochten maken. Best belangrijk dus als je wil leren skiën, veel beginners hebben het idee dat ze direct als een gevorderde de piste af kunnen knallen! Maar mijn advies is toch om te beginnen in de pizzapunt! Deze kan je prima oefenen in Nederland op een van de diverse skibanen die we hier hebben. Maar natuurlijk kan je in de plaats waar je wintersport plaats vind ook beginnen met leren!
Maar wat is de pizzapunt nou? Ik ga dit je nu uitleggen! (wil je hem leren? Ga dan altijd naar een skischool toe in Nederland of in je wintersportgebied) We weten allemaal hoe een pizzapunt eruit ziet en die vorm ^ maak je ook met je ski’s. Als je nu staat kan je dit al doen met je schoenen, doe je tenen maar eens bij elkaar en duw je hakken iets naar buiten dan kan je eigenlijk al een kleine pizzapunt met je schoenen. Dit kan je dus ook op ski’s doen.
Maar hoe doe ik deze dan? Als je ski’s aan hebt en je staat op een vlak stuk kan je dit prima eens proberen en oefenen. Het doel is dat je punten bij elkaar zijn (niet over elkaar) en je hakken uit elkaar zijn, zo krijgen je ski’s de vorm van een pizzapunt. Ik geef altijd als tip; probeer een beetje op de binnenkanten van de ski’s te gaan staan en ga een beetje door je knieën. Hierdoor is het makkelijker om controle te houden en de achterkanten uit elkaar te duwen en de punten niet over elkaar te laten gaan. Doe dit allemaal natuurlijk wel met beleid. Daarom is het ook aan te raden dit te oefenen op een vlak stuk waar je nog geen snelheid aan het maken bent.
Lukt de pizza? Dan kan je een paar stappen omhoog doen op de berg/heuvel en daar in de pizzapunt gaan staan met de punten naar beneden (het dal). Maak je dan de pizza iets kleiner dan zal je gaan glijden, maak je hem weer groter dan rem je weer af! Dit is dus de pizzapunt! Nu kan je meepraten op je werk met die ene fanatieke ski collega! Weer wat geleerd.
Wil je trouwens nog een advies hebben of dat je beter in Nederland of op plaats van bestemming kan lessen? Lees dan even dit artikel! Wie weet helpt het je op weg in je keuze voor je wintersportvakantie.