Naast dat rodelen een olympische sport is het ook een veel gedane activiteit op wintersport. Er is niks leukers dan met je familie of vrienden na het skiën een wedstrijdje te rodelen. Of na een gezellige ‘huttenavond’ een wedstrijdje rodelen aan te gaan. Je voelt je weer even helemaal kind! Met rodelen kan je wel snelheden behalen van 50 kilometer per uur, dit geeft je ook nog eens een enorme adrenalinekick. Echter, rodelen op wintersport is niet zonder gevaren. Hieronder geef ik je enkele tips om heelhuids van de berg af te komen.
Rodelen
Zoals vele van jullie fanatieke wintersporters wel weten maak je bij het rodelen gebruik van een slee, de rodel genoemd. Heel vroeger werd de slee uitsluitend gebruikt als transportmiddel, dit is uitgegroeid tot een populaire activiteit onder wintersporters. In veel Oostenrijkse skigebieden, maar ook in andere skilanden zijn rodelbanen aanwezig. Vaak zijn dit speciaal aangelegde afdalingen. Maar waar dien je nu op te letten bij het rodelen op wintersport?
Tip 1: kleding en schoeisel
Net als bij skiën is het bij rodelen van belang dat je beschermde kleding draagt, want er is niks vervelenders als geblesseerd af te moeten haken tijdens je wintersportvakantie. Zo is het aan te raden om een skibroek en skijas te dragen tijdens de afdaling. Dit is namelijk vele malen warmer en biedt meer bescherming dan gewone kleding, zoals een spijkerbroek of jas. Daarnaast blijf je warmer en wordt je minder nat wanneer je omslaat met de slee. Zorg verder voor goede schoenen / snowboots met een stevige zool, zodat je niet snel je enkels verzwikt. Draag absoluut geen skischoenen! Het dragen van goede skihandschoenen, helm en bril raad ik je ook zeker aan tegen de kou, nattigheid en ter voorkoming van verwondingen.
Tip 2: zithouding op de rodel
Het eerste wat je controleert bij de rodel is of er een riem of touw aan zit. Hieraan moet je je namelijk vasthouden en de rodel besturen tijdens de afdaling. Vervolgens ga je op de rodel zitten met je benen vooruit en hou je met één hand de riem vast. Met de andere hand hou je de achterkant van de rodel vast, zo heb je de meest stabiele houding op de rodel. Mocht je nu met ze tweeën op de rodel willen, dan is het aan te raden om als sterkste persoon achter op te gaan zitten.
Tip 3: sturen
Leuk dat rodelen op wintersport, maar hoe bestuur je die slee nu precies? Dit doe je door middel van het verplaatsen van je gewicht naar de kant dit je op wilt gaan. Heb je dus een bocht naar links dan leun je met je bovenlichaam de linkerkant op. Mocht dit nu niet voldoende zijn, dan stuur je bij met je voeten. Zorg er hierbij wel voor dat je niet alleen je tenen of hakken in de grond zet, want dit kan vervelende blessures veroorzaken. Bij een hele scherpe bocht gebruik je het touw om bij te sturen en de achterkant naar de tegenovergestelde richting te duwen.
Tip 4: remmen
In de intro van dit artikel had ik al aangegeven dat er snelheden behaald kunnen worden tot 50 km/u. Dan is het natuurlijk wel fijn om te weten hoe je kan afremmen en tot stilstand kan komen. Op relatief vlakke rodelbanen doe je dit door je voeten in het sneeuw te duwen. Hoe harder je duwt, hoe meer je afremt. Echter, soms heb je ook zoveel snelheid dat je niet alleen met je voeten kan afremmen. Dan kan je de voorkant van de rodel optrekken, zodat de achterkant in het sneeuw drukt. Naast dat je zo sneller afremt, ziet het er ook nog eens spectaculair uit.