Inmiddels heb je de keuze gemaakt om een dakkoffer te huren of te kopen. Hierbij heb je gelet op diverse aspecten die van belang zijn en die aan jouw wensen voldoen. Maar nadat deze keuze is gemaakt reist de vraag: hoe maak ik nu eigenlijk optimaal gebruik van een dakkoffer? Leg ik mijn zware bagage voorin of achterin of juist in het midden van de dakkoffer? En kan ik zomaar alles hierin doen of dien je rekening te houden met een maximaal laadvermogen? Het antwoord op onder meer deze vragen zullen wij je geven in dit artikel.
Montage
Je staat op het punt om de dakkoffer te installeren op de auto. Ons advies is om dit met twee personen te doen, dit voorkomt schade aan de auto en maakt het werk een stuk lichter. Zorg hierbij dat je de dakkoffer zo recht mogelijk en in het midden van de auto plaats. Dit voor een optimale balans en minder brandstofverbruik.
Belading
Bij het inpakken c.q. beladen van de dakkoffer moet je met meerdere dingen rekening houden, namelijk:
- Belasting van het dak – iedere auto heeft een maximale dak belasting. Stel: voor jouw auto geldt een maximale dak belasting van 70 kilo en de dakkoffer (leeg) met dakdragers wegen in totaal 25 kilo, dan mag je nog 45 kilo in de dakkoffer doen.
- Maximale belading dakkoffer – naast dat er een maximale dak belasting geldt voor de auto geldt er ook een maximale belading voor een dakkoffer. Kortom, stop niet zomaar alles in de koffer maar hou hiermee rekening. Dit ook voor een betere wegligging.
- Zware spullen – heb je extreem zware spullen die mee moeten op wintersport? Probeer deze dan zoveel mogelijk in de auto neer te leggen. Bij een auto geldt namelijk hoe lager het zwaartepunt, hoe beter de wegligging. En dus een beter comfort in de auto.
- 25-50-25 – de optimale gewichtsverdeling in de dakkoffer is 25% voorin, 50% in het midden en 25% achterin. Overigens dit kan wel eens afwijken, maar raadpleeg hiervoor voor de zekerheid even de gebruiksaanwijzing.
- Spullen vastzetten – zorg ervoor zodra alles in de dakkoffer zit dat je alles vast zet. Dit middels de spanbanden die vaak in de dakoffer zitten.
Waardevolle spullen
Het klinkt vrij logisch “leg geen waardevolle spullen in de dakkoffer”. Mocht je dus je dure Apple laptop, Nikon camera en Swarovski ketting willen meenemen, leg deze dan gewoon in de auto. En nog beter is om deze gewoon bij je te dragen in een tas. Zo voorkom je een grote teleurstelling in je wintersportvakantie. Uit onderzoek van de ANWB is gebleken dat elke koffer te kraken is, ongeacht het slot dat erop zit.
Vocht
Leg geen spullen in de dakkoffer die niet volledig vocht bestendig zijn of pak deze goed in. Een koffer is namelijk nooit helemaal waterdicht.
Rijhoogte
Doordat je een dakkoffer op de auto monteert wordt de auto hoger. Hou hiermee dus goed rekening bij het inrijden van parkeergarages en tolpoortjes. Het zou namelijk lullig zijn als je halverwege blijft hangen of dat de dakkoffer ineens achter je auto ligt en je schade aan de auto hebt. Deze extra hoogte bedraagt in veel gevallen maximaal 70 centimeter.
Snelheid
Zoals je in ons eerdere artikel ‘Waar moet ik opletten bij het kopen of huren van een dakkoffer?‘ hebt kunnen lezen kan je niet met iedere dakkoffer op de auto even hard rijden. Een dakkoffer beïnvloed namelijk hoe dan ook de wegligging. Ondanks dat dezelfde maximale snelheidsregels gelden voor gewone auto’s is het soms verstandiger om iets minder hard te rijden dan 130 kilometer per uur. Naast dat het veiliger is, is het ook nog eens beter voor het brandstofverbruik. Uit onderzoek van ADAC (wegenwacht in Duitsland) is gebleken dat dit al snel 2 liter per 100 kilometer kan schelen. Tel uit je winst, extra Schnapps!