Als ik aan Oostenrijk denk, dan denk ik in de winters aan de mooie besneeuwde bergen en in de zomers de mooie weides. Maar naast de heerlijke natuur, geniet ik altijd ontzettend van alle heerlijke gerechten. In Nederland kook ik ook regelmatig gerechten uit Oostenrijk na om lekker in de stemming te komen of te blijven. In deze blog nemen we je mee in een aantal echte Oostenrijkse klassiekers die je tijdens je reis door Oostenrijk zeker geproefd moet hebben!
Gerechten in Oostenrijk
- Schnitzel: Laat je smaakpapillen genieten met een klassieker uit de Weense keuken: de Wiener Schnitzel. Deze dun gesneden en gepaneerde schnitzel van mals vlees, traditioneel kalfsvlees, is een waar culinair hoogtepunt. Geserveerd met een vleugje citroen en aardappelsalade, biedt deze schnitzel een perfecte combinatie van knapperigheid en sappigheid die je keer op keer zal verrassen. Ons recept van Wiener Schnitzel vind je hier.
- Apfelstrudel, een heerlijke verleiding: Een reis naar Oostenrijk is niet compleet zonder een hapje van de heerlijke Apfelstrudel. Deze met appels, rozijnen en kaneel gevulde lekkernij, omhuld door flinterdun deeg, biedt een perfecte balans tussen zoet en hartig. Geserveerd met een royale portie vanillesaus of een bolletje ijs, is de Apfelstrudel een ware traktatie voor liefhebbers van zoetigheid. Wil je liever slagroom? Ook dat kan vaak! Denk er wel aan dat slagroom in Oostenrijk minder zoet is, niet iedereen vind dit dus lekker. Ons recept van Apfelstrudel vind je hier.
- Tiroler Gröstl, een stevige kost: Voor degenen die van stevig eten houden, is Tiroler Gröstl een absolute aanrader. Dit hartige gerecht, afkomstig uit de regio Tirol, combineert gebakken aardappelen, spek, ui en restjes vlees tot een smaakvolle en voedzame maaltijd. Met een spiegelei erbovenop is Tiroler Gröstl de perfecte keuze na een actieve dag in de bergen. Ons recept vind je hier.
- Käsespätzle, comfort food: Käsespätzle, een traditioneel gerecht bestaande uit zachte eiernoedels vermengd met gesmolten kaas en gebakken ui. Een ware traktatie voor liefhebbers van kaas. Een heerlijke gerecht met een beetje sla. Denk eraan, hij is vrij machtig. Dus na de maaltijd snel weer de piste op of de wandelpaden in om de calorieën te verbranden.
- Sachertorte, een delicatesse: Een bezoek aan Oostenrijk is niet compleet zonder een hapje van de beroemde Sachertorte. Deze lekkere chocoladetaart, gevuld met abrikozenjam en bedekt met een glanzende laag pure chocolade, is een waar meesterwerk van verschillende smaken. Geserveerd met een toefje slagroom, is de Sachertorte een onmisbare traktatie voor liefhebbers van zoete lekkernijen. Ons recept vind je hier.
- Kasnocken, een alpiene lekkernij: Last but not least, Kasnocken is een stevig gerecht dat zijn oorsprong vindt in de alpenweiden van Oostenrijk. Deze zachte noedels vermengd met romige kaas, gebakken ui en soms spek, bieden een warme en vullende maaltijd die perfect past bij een koude winteravond of na een lange dag in de bergen.
Hierboven hebben we je meegenomen in een aantal maaltijden waar Oostenrijk bekend door staat. Maar er zijn er natuurlijk veel meer! Bij ons op de website kan je allerlei recepten vinden uit wintersportgebieden en verschillende landen. Dus wil je meer inspiratie op doen voor een Oostenrijks avondje. Kijk dan snel bij onze recepten online en haal je wintersportgevoel in huis.