Schnitzel, misschien wel het meest voorkomende gerecht op de kaart in Oostenrijk tijdens je wintersport. Heerlijk zo’n lap vlees tijdens de lunch of het avond eten. Bijna altijd in combinatie met pommes (patat) en lekker veel saus! En daarnaast is het vrij eenvoudig te maken voor jezelf thuis, hiermee haal je het Oostenrijkse wintersport gevoel een klein beetje in huis!
Beste Schnitzel
Je kan ze zoals gezegd overal op en naast de piste krijgen, maar een paar restaurants zijn hier echt in gespecialiseerd. Zo is er bijvoorbeeld de ”Rosi’s Schnitzelhütte” in Zell am Ziller, hier kan je top schnitzels krijgen! Dit is mijn favoriete bestemming voor een heerlijke schnitzel, ze zijn groot en lekker van smaak. Heb je geen zin in schnitzel, dan kan je hier ook prima terecht voor andere maaltijden. Maar zo zijn er natuurlijk meer plekken in Oostenrijk waar de specialiteit schnitzel is en ze heerlijk zijn!
Geschiedenis
In Oostenrijk is het woord Wiener schnitzel beschermd bij de wet, de term mag alleen gebruikt worden als hij ook echt gemaakt is van kalfsvlees. De schnitzel is ooit ontstaan in Italië, tijdens een banket werd iets dat op een schnitzel leek geïntroduceerd als Cotoletta alla Milanese (kotelet op zijn Milaans). Later heeft een Oostenrijkse edelman die veel in Milaan was het geïntroduceerd in Oostenrijk. Daaruit is de Wiener Schnitzel ontstaan en eigenlijk een echt Oostenrijks volksgerecht geworden.
Wiener schnitzel
PrintenIngredienten
- 2 dunne kalfsschnitzels
- Bloem
- Paneermeel
- 1 ei
- melk
- zout & peper
- 50 gram boter
- olie
Instructies
Doe de bloem en paneermeel allebei op een apart bord zodat je hier straks makkelijk de schnitzel in kan dippen. Doe in een ander bord of kommetje een ei en een beetje melk en klopt dit los. Pak de schnitzels en doe hier lekker peper en zout op voor een beetje extra lekkere smaak. Haal de schnitzels 1 voor 1 door de bloem heen, zorg dat er geen dikke brokken aan blijven hangen. Haal ze daarna door de melk en het ei heen, en door de paneermeel. Zorg er ook nu weer voor dat er geen dikke brokken aan blijven hangen en dat het gelijkwaardig verdeeld is over de schnitzels.
Ondertussen zorg je dat de pan al op hoog vuur staat en klaar is voor olie en boter, hier bak je de schnitzels dan lekker goudkleurig bruin gaar in! Dit doe je ongeveer 2 minuten per kant. Als ze klaar zijn kan je lekker gaan genieten van je eigen echte Oostenrijkse Wiener Schnitzel! Heerlijk in combinatie ook met patat/aardappelen of een heerlijke salade.
Eet smakelijk!