Älplermagronen, ook wel Alpenmacaroni genoemd is één van Zwitserland bekendste gerechten. De kans dat je dit gerecht op de menukaart in Zwitserland bent tegengekomen is zeer groot. Maar wat is Älplermagronen nu precies? Älplermagronen is een gerecht dat bestaat uit voornamelijk pasta (magronen). Om het gerecht af te maken worden er spekblokjes, room en kaas aan het gerecht toegevoegd. En als aanvulling worden er nog aardappelen bij geserveerd. Al met al een zeer voedingsrijke maaltijd voor op de piste! Het recept van dit heerlijke gerecht vind je hieronder.
Geschiedenis
Achter ieder recept zit vaak een verhaal. Zo ook bij dit recept: Älplermagronen. Dit Zwitserse traditionele eenpansgerecht vond zijn intreden tijdens de aanleg van de Gotthardtunnel. Bij de aanleg van deze tunnel waren veel Italiaanse arbeiders betrokken, welke hun eigen voedingsmiddelen meebrachten naar Zwitserland. De pasta (magronen) werd zo in Zwitserland geïntroduceerd en won snel aan populariteit onder de Zwitserse bevolking. Het woord ‘Älpler’ verwijst ook naar de herders die hun vee op de bergen lieten grazen.
Älpermagronen
PrintenIngredienten
- 6 aardappelen
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- 400 gram pasta, zoals macaroni/penne of echte magronen
- 300 gram spekblokjes
- 350 gram geraspte Zwitserse Alpenkaas
- 400 ml slagroom
- Zout en peper
- Nootmuskaat
- 1 liter groentebouillon
Instructies
1. Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes. Breng ondertussen de groentebouillon aan de kook. Voeg de aardappelen en pasta toe en kook deze samen gaar. Indien de aardappelblokjes groot zijn is het raadzaam om eerst deze in de bouillon te doen en na een tijdje de magronen toe te voegen.
2. Terwijl de pasta en aardappelen koken, snij je de ui in halve ringen. Zet een koekenpan op het vuur en bak hierin de spekjes, zonder boter of olie. Als de spekjes knapperig beginnen te worden, voeg je de ui en knoflook toe. Het geheel fruit je aan.
3. Controleer of de pasta en aardappelblokjes gaar zijn en giet deze af. Roer het mengsel van ui, knoflook en de spekjes er doorheen, evenals 100 gram van de kaas. Doe het geheel in een ovenschaal. Meng zout, peper en nootmuskaat door de room en verdeel dit over de ovenschaal. Strooi de rest van de kaas er overheen en zet het geheel 15 tot 20 minuten in de oven op 200 °C. De Älplermagronen zijn klaar als de kaas gesmolten is en een mooi bruin korstje heeft gekregen.