Croûte au Fromage is een populaire berg recept in Frankrijk en Zwitserland. Helaas kun je dit gerecht alleen in de wat “betere tentjes” vinden, het is dus soms even zoeken. Toch is het een vrij gemakkelijk te maken en simpel gerecht.
Van het gerecht Croûte au Fromage zijn verschillende varianten. Zo’n beetje elke regio heeft wel een eigen variant op de Croûte au Fromage, wel blijft de basis altijd hetzelfde. Voor de Croûte au Fromage kunnen verschillende soorten kaas gebruikt worden. De meestvoorkomende kazen zijn wel de Gruyère, de Appenzeller en de Emmentaler.
De Gruyère is een kaas die je veel terug vindt op brood, in uiensoep of op tosti’s. De kaas is vernoemt naar de Zwitserse stad Gruyere. De kaas zelf is wat zoeter van smaak met een zoute nasmaak. Wanneer deze kaas langer dan 10 maanden rijpt, noemt men de kaas Réserve.
Appenzeller kaas wordt gemaakt in het noorden van Zwitserland. De Appenzeller wordt al sinds de middeleeuwen geproduceerd. De kaas rijpt zo’n 3 tot 4 maanden. Tijdens de rijpingsperiode wordt de kaas een aantal keren behandeld met het zogenaamde Kräutersulz (kruidenmengsel).
In het Emmental in Zwitserland wordt de Emmentaler kaas geproduceerd. Deze kaas wordt tevens in het Franse Alpengebied gemaakt. De Emmentaler kaas kan van zo’n 30 tot wel 130 kilo, de kaas is kenmerkend door de bekende gaten die in de kaas zitten.
Recept: Croûte au Fromage
PrintenIngredienten
- 1dl droge witte wijn
- 300 gram Franse of Zwitserse kaas
- 100 gram ham
- Boerenbrood
- 1 el Boter
- Eieren
- Eventueel een halve kilo uien
- Peper en zout
- 1 ei
Instructies
Voor je begint verwarm de over alvast op 180 graden.
- Vet de ovenschaal in.
- Doe wat boter in een koekenpan en bak de sneetjes brood in de pan.
- Leg ze hierna in de overschaal.
- Druppel hier wat witte wijn overheen.
- Beleg het brood met kaas, ham en daarna weer kaas. Voor de smaak kun je hier nog ui overheen doen.
- Zet de overschaal circa 15 minuten in de oven. Wacht hierbij tot de kaas goed gesmolten is.
- Bak het ei in een koekenpan en leg dit boven op het geheel.
Tip: Eventueel kun je het geheel afwerken met augurk en zilveruitjes.