Flammkuchen of Tarte Flambée is een soort van pizza, maar dan net iets anders. Het oorspronkelijke klassieke gerecht komt uit Frankrijk. Je herkent de traditionele Flammkuchen aan een dunne luchtige knapperige brooddeeg bodem belegd met crème fraîche, uien en spekreepjes. De Flammkuchen is heerlijk als hoofdgerecht, voorafje of als borrelhapje bij een lekker Frans wijntje.
Net zoals pizza of pannenkoek kun je ‘m natuurlijk beleggen zoals je zelf wilt! In dit recept behandelen we echter de traditionele Franse versie van de Flammkuchen, met crème fraîche, uien en spekreepjes. Maar wees dus gerust creatief en voeg meer ingrediënten toe!
Meng het bloem, eitje, water, boter en een snuifje zout door elkaar in een mengkom. Kneed dit goed door elkaar, tot je een mooie stevige bal met deeg hebt. Laat het deeg bij voorkeur een uurtje rusten. Genoeg uitgerust? Zet dan eerst de oven aan en verwarm deze op 200° celcius. Bedek de bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot een dunne, maar dan ook echt zeer dunne, pizzabodem. Vervolgens snijd je een uitje in ringen, het spek in kleine stukjes en fuit deze ingredienten kort in een koekenpan. Met een grove rasp rasp je de kaas (traditioneel hoort dit Gruyére kaas te zijn). Nu het leukste! Het beleggen van de Flammkuchen. Smeer een dikke laag crème fraîche over het deeg en besprenkel deze met de kaas, spekjes en uienringen. Breng dit eventueel naar wens op smaak met een klein beetje peper en zout. De Flamkuchen is nu klaar om in de oven te gaan. Dit duurt circa zo’n 15-20 minuten. Smullen maar! Tip! Wil je snel het gerecht bereiden? Je kan kant en klare bodems voor Flammkuchen krijgen bij verschillende supermarkten. Vers is en blijft het lekkerst, daarom maken wij de bodem zelf.Flammkuchen
PrintenIngredienten
Instructies
Opmerkingen