Deze week is de Tsjechische Kulajda het ‘Recept van de week’. De Kulajda is een traditionele soep en een erg populair gerecht in Tsjechië. Zo’n 70% van de Tsjechische bevolking gaat jaarlijks opzoek naar paddestoelen, dit als ingrediënt voor bijvoorbeeld de Kulajda.
De soep komt uit het zuiden van de Bohemen en is daar erg populair. De Bohemen is een regio in het westelijke deel van Tsjechië. De regio zelf beslaat zo’n tweederde deel van het hele land. In o.a. België, Frankrijk en Nederland werd het woord ‘Bohemien’ ook wel gebruikt om zigeuners aan te duiden.
De Kulajda bevat veel verschillende soort paddestoelen. Onder andere kun je bijvoorbeeld Cantharellen, Gele stekelzwam, Shii-takes en Eekhoorntjesbrood gebruiken, maar ook Kastanjechampignons zijn een prima optie.
Het recept is vleesloos, waardoor het dus voor zwel vegetariërs als niet-vegetariërs een perfect recept is.
Kulajda
PrintenIngredienten
- Twee liter plantaardige bouillon
- 750g Paddestoelen
- 750g Aardappelen
- 1/4L Zure room (crème fraîche is ook mogelijk)
- 2 el Bloem
- 8 Eieren
- 2el Fijngehakte dille
- Kummelzaadjes
Instructies
- Schil en was de aardappelen, hierna snij je deze in vierkante blokjes.
- Borstel de paddestoelen schoon, snijd deze hierna in stukjes.
- Zet de bouillon op het vuur met hierin de aardappelblokjes en de paddestoelen. Hier kun je eventueel de kummelzaadjes aan toevoegen.
- Voeg de bloem bij de zure room, roer dit goed door elkaar.
- Als de aardappelblokjes gaar zijn schep je een beetje van de bouillon bij de zure room.
- Hierna giet je het mengsel van zure room, bloem en een beetje bouillon bij de rest van de soep. Blijf dit goed doorroeren!
- Breng al roerend de soep aan de kook.
- Gooi zowel de eiwit als het eigeel in een kom. Voeg hierbij weer een beetje bouillon. Giet hierna het eimengsel in de soep.
- De soep moet nu gaan binden, maar niet koken!
- Dien de soep op bestrooid met dille.
Eventueel kun je soep serveren met brood en verschillende soorten kazen.