Goulashsoep is één van de meest populaire soepen onder wintersporters. Het is een heerlijke stevige kruidige soep vol groenten, rundvlees en aardappelen. Na een ochtendje knallen is goulashsoep zeker een aanrader om te kiezen als lunch, in één van de mooie berghutjes op de piste. Naast dat het lekker is, is het ook nog eens voedzaam en kun je er weer een hele middag tegenaan. Maar hoe maak je nu zo’n lekkere goulashsoep thuis?
Geschiedenis
Van origine komt de goulashsoep uit Hongarije en is dit door de Oostenrijkers eigen gemaakt. In de 14e eeuw was Hongarije in handen van Oostenrijk. De elite was zeer onder de indruk van de Hongaarse goulashsoep en besloten deze mee te nemen naar hun vrouwen in Oostenrijk.
Oostenrijkse goulashsoep
PrintenIngredienten
- Boter
- 250 gram rundvlees
- 1 grote of 2 kleine uitjes
- 1 eetlepel azijn
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 80 gram magere spekblokjes
- 1 theelepel karwijzaad
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel paprikapoede
- 1 bouillonblokje
- 3 middelgrote aardappelen
- 1 liter water
Instructies
- Zet alle ingrediënten alvast klaar
- Snipper de ui(en) en snij de aardappelen en rundvlees in stukjes
- Laat boter in de pan bruin worden en fruit hierin de gesnipperde ui
- Voeg de spekjes en rundvleesstukje toe en bak het geheel goed gaar
- Zet het water in een pan op hoog vuur en voeg het bouillonblokje toe en laat het koken
- Vervolgens voeg je de karwijzaad, azijn, paprikapoeder, knoflook, tomatenpuree, aardappelen en het vlees toe aan de bouillon
- De goulashsoep moet kort koken en daarna minimaal 3 kwartier zachtjes pruttelen
Opmerkingen
Het beste is om de goulashsoep een paar uur te laten rusten, zodat de stukjes aardappel lekker zacht worden en alle smaken goed in de soep zijn getrokken. Warm vervolgens de soep wel op voordat je het serveert. Mocht je nu denken dat je niet genoeg heb aan alleen de goulashsoep, dan kun de soep prima combineren met een lekkere verse semmel.