Poutine zal veel van jullie niks zeggen, maar het is het Canadese gerecht bij uitstek. Zoals wij in Nederland de kapsalon kennen, hebben ze in Canada de Poutine.
In Canada wordt Poutine gezien als het nationale gerecht. Maar wat is Poutine nu precies? Poutine is friet besprenkeld met kaas, gedrenkt in een dikke jus. Kortom, een heerlijke lekkere vette hap. Op deze originele ‘Poutine’ vallen velen variaties te maken, met diverse toppings en ingrediënten. Maar hoe maak je dit gerecht nu precies? Het recept zal ik je geven!
Geschiedenis
Wanneer het gerecht ‘Poutine’ exact is ontstaan is tot op de dag van vandaag nog niet bekend. Ditzelfde geldt voor de persoon achter de Poutine. Wie heeft Poutine bedacht? Wat wel bekend is dat het in de jaren 50 was. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de provincie Quebec, dat staat vast. Over wie de Poutine heeft ontdekt gaan twee verhalen de ronde. Aan de ene kant stelt Fernand Lachance het gerecht te hebben ontdekt en aan de andere kant Jean-Paul Roy. Fernand Lachance noemde de combinatie van friet, kaas en jus “une maudite poutine”, wat letterlijk “een verdomde rotzooi” betekend.
Poutine
PrintenIngredienten
- 8 grote (iets) kruimige aardappels met schil
- 2 potten runderfond
- 2 eetlepels jus poeder (eigen keuze in soort)
- 100 gram roomboter ongezout & zacht
- 100 gram bloem
- 400 gram (zeer) jonge kaas
Instructies
Beurre manie
Om de jus straks op de juiste dikte te krijgen dien je de beurre manie te maken. Je voegt 100 gram roomboter en 100 gram bloem bij elkaar en maakt hiervan soepballetjes. Leg deze vervolgens op een bord en laat ze opstijven in een koude koelkast.
Friet maken
Zet allereerst je frituurpan op 150 graden. Snijdt de aardappelen vervolgens in de gewenste dikte. Schil de aardappelen niet. Als de frituurpan op temperatuur is kan je het friet bakken, dit zo’n 4 á 5 minuten. Laat ze vervolgens goed afkoelen. Na dat je alle friet heb gebakken kan de temperatuur van de frituurpan op 180 graden gezet worden.
Jus maken
Verwarm de runderfond totdat deze vloeibaar is en voeg de jus poeder toe. Breng het geheel kort aan de kook. Om de juiste dikte van de jus te krijgen voeg je de beurre manie balletje voor balletje toe tot de gewenste dikte. Laat de jus niet koken.
Na bovenstaande stappen bak je de frieten af op 180 graden. Doe ze vervolgens in een schaal of op een bord en voeg direct de kaas toe. Om het geheel af te maken doe je er een flinke lepel jus over. Eetsmakelijk!