De wintersport is voor velen van ons een vakantie waar men reikhalzend naar uitkijkt. Het beste scenario is om na wintersport zonder kleerscheuren thuis te komen. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd en komt gemiddeld 1 op de 17 wintersporters met een blessure thuis.
Een boompje raken tijdens het afdalen, een botsing met een iemand op de piste of na een avondje Après-ski nog even die Frontside 360 proberen. Een kleine ongeluk kan al grote gevolgen hebben. Botbreuken, schouder luxatie of een spierruptuur komen veelvuldig voor tijdens wintersportvakanties. Hieronder een korte samenvatting van “De 5 meest voorkomende blessures tijdens de wintersportvakantie”.
Collateraalligamenten
De Collateraalligamenten staan ook wel bekend als de binnenste en buitenste kniebanden. De banden verlopen van het dijbeen naar het onderbeen en zorgen voor zijdelingse stabiliteit van de knie. Zowel de Laterale Collateraal Ligament-LCL als de Mediaal Collateraal Ligament-MCL bestaan uit verschillende structuren. Vaak ziet men dat als de MCL aangedaan is ook de mediale meniscus aangedaan is. Dit heeft te maken met de verbinding tussen de MCL en de mediale meniscus. Letsel in deze banden ontstaat vaak door een rotatie beweging tezamen met druk van zijkant op de knie. Een positieve Varus of Valgus test kan in de meeste gevallen uitsluitsel geven.
Kruisbanden
De twee kruisbanden verbinden het onderbeen met het bovenbeen. De voorste kruisband (Anterior Cruciate Ligament-ACL) en de achterste kruisband (Posterior Cruciate Ligament-PCL). De functie van de kruisbanden is het remmen van een voorwaarste of achterwaarste verschuiving van onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. De meeste letsels aan kruisbanden ontstaan aan de ACL. Letsel aan een van de kruisbanden gaat vaak gepaard met een geforceerde overstrekking, zwik, verdraaiing of een combinatie hiervan. Vaak gebeurt dit door een val of botsing. De diagnose kan gesteld worden door een MRI, Arthroscoptie (kijkoperatie) of de Lachman test.
Menisci
Ons lichaam kent twee menisci, de binnenste meniscus (mediale meniscus) en de buitenste meniscus (laterale meniscus). De menisci werken als ware hetzelfde als schokdempers in een auto, tevens zorgt de meniscus ook voor het verspreiden van het gewrichtsvloeistof. Slotklachten in de knie zijn een vaak een symptoom van meniscus klachten. Meniscus letsel gaat vaak gepaard met letsel aan de ACL of MCL. Letsel ontstaat meestal door draaibewegingen. Hierbij gaat het om rotatie bewegingen van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen.
Bovenarm
Een bovenarm-breuk ook wel proximale humerus fractuur komt veel voor bij mensen die tijdens een val zich met een uitgestrekte arm willen opvangen. Dit kan soms samengaan met een sleutelbeenbreuk of een luxatie van de schouder. Kloppende pijn, zwelling of een fikste bloeduitstorting kunnen duiden op een fractuur. Middels een röntgenfoto kan de diagnose de juiste diagnose gesteld worden.
Schouder
Iedereen heeft weleens gehoord van de klassieke “schouder uit de kom”(schouderluxatie). De luxatie (uit de kom schieten) van de schouder gebeurt vaak door een val of een onverwachtse beweging. Bij Personen die al eerder een schouderluxatie hebben gehad is de kans op een tweede luxatie groter. Belangrijk bij een luxatie is het adequaat handelen, zoek iemand die EHBO is en de schouder zo terug kan plaatsen. Dit is erg belangrijk om ernstige schade aan de structuren in het rond de schouder te voorkomen.
Skiduim
Het armletsel dat het meest voorkomt tijdens wintersport is wel de skiduim. De skiduim kan ontstaan door het blijven hangen achter de skistokken of door een val, hierdoor verrekt of scheurt het ulnaire collaterale ligament. Als dit ligament scheurt ontstaat er instabiliteit in het duimgewricht. Als gevolg van lange instabiliteit in het ulnaire collaterale ligament kan er slijtage in het metacarpofalangeale (MCP) gewricht ontstaan.