“Een goed begin is het halve werk”, een veel gehoorde uitspraak. En dat “goed begin” start weken voordat u vertrekt richting u wintersport bestemming. Toch hoor ik steeds vaker quotes als: “Ik ski al zoveel jaren dat mijn lichaam er aan gewend is” of “twee lessen op de rollerbaan hier in de stad en ik ben er weer klaar voor de wintersport”. Voor mij al fysiotherapeut zijn deze uitspraken een doorn in het oog, maar wat is nu wel een goede voorbereiding op de wintersport?
Vergelijking maken
Een groot deel van de wintersporters begint lichamelijk te laat aan de voorbereiding op de wintersport. Ter vergelijking; de meeste individuele als ook teamsporters kennen een voorbereidingsfase. Deze fase is bedoelt om de intensiteit op te bouwen en zo te zorgen dat de sporters klaar zijn voor het echte werk, namelijk de wedstrijden/competitie. Vaak zijn het de sporters die hier halfslachtig mee ook diegene die de eerste blessures krijgen.
Kwetsbare groepen
Hoe ouder we worden, hoe belangrijker een goede lichamelijke voorbereiding op de wintersport wordt. Problemen als ‘gewrichtsklachten en spierkracht afname’ zijn veelvoorkomend naarmate men ouder wordt. In veel gevallen kunnen de bovenstaande problemen weinig kwaad, maar als men een forse inspanning vraagt, die in een korte periode herhaaldelijk voorkomt kan dit tot ernstige klachten lijden.
Belangrijk tijdens de voorbereiding
Een korte rondvraag binnen mijn patiëntenpopulatie over wat belangrijke aspecten zijn van goede voorbereiding komt veelal als antwoord: kracht. Spierkracht is inderdaad belangrijk, maar spieruithoudingsvermogen, balans en coördinatie zijn net zo belangrijk. Vooral bij vermoeidheid zijn de balans en coördinatie belangrijk. De coördinatie tussen verschillende spieren of spiergroepen zijn erg belangrijk. Zijn balans en coördinatie goed, dat ga je ook merken dat je minder snel vermoeid raakt. Vergelijk het met een tennisser; de ene heeft een geweldige techniek en kan dus op halve kracht maar met die techniek net zo goed slaan als diegene die altijd maar met brute kracht een bal slaat, met minder techniek. De kans op blessures is bij diegene die met brute kracht slaat groter.
Open en gesloten keten
Een veel gemaakte fout is het trainen van bijvoorbeeld alleen de Quadriceps. Als fysiotherapeut leg in de tijdens mijn trainingen de focus op het trainen in ketens. Een goed voorbeeld hiervan is het springen. hierbij gebruik je enkels, knieën en heupen. Wil je het springen verbeteren dan moet je dus in deze keten trainen en je niet alleen fixeren op het vergroten van de kracht van de kuitspieren. Ook kan er gekozen worden voor open of gesloten keten oefeningen. Het verschil hierin is het fixatie punt van de voet of hand. Bij een leg extension oefening is het de voet bijv. vrij is dus open keten. Bij een squat staat de voet gefixeerd, wat dus inhoudt dat het een gesloten keten oefening is. Mijn voorkeur gaat uit naar een combinatie van zowel open als gesloten keten oefeningen.
Tips voor een goede voorbereiding
- Verbeter je spierconditie/kracht.
- Maak voor een goede training een combinatie van open en gesloten-keten oefeningen.
- Ga uitgerust de piste op, ben je niet fit dan verminderd ook je concentratie vermogen wat de kans op blessures weer verhoogt.
- Eet en drink(non-alcoholische drank) genoeg, spieren hebben baad bij voldoende voeding en vocht. Koolhydraten zorgen voor energie, waarbij eiwitten juist het herstel bevorderen.
- Twijfel je? Neem contact met ons op!