Langlaufen, de meeste mensen horen dit en zeggen; ”ooooo die sport voor oude mensen” of ”die sport als je niet meer kan skiën of snowboarden”. Maar is dat zo? Is het een sport voor de oudere mensen? In wintersportgebieden hoor je vaak dat mensen uit de dorpen het doen in plaats van hardlopen bijvoorbeeld om hun conditie op peil te houden. Maar wat is langlaufen nog meer? Langlaufen is een sport, die bekend staat om zijn rustige ritme en verbinding met de natuur, heeft een rijke geschiedenis en blijft een favoriet tijdverdrijf voor velen, zowel amateurs als professionals.
Geschiedenis van langlaufen
De geschiedenis van langlaufen gaat terug tot duizenden jaren geleden, waarbij het oorspronkelijk werd gebruikt als een methode van transport in besneeuwde gebieden, vooral in Scandinavië en andere noordelijke regio’s. Wat begon als een essentiële manier van reizen in de winter evolueerde al snel tot een vorm van recreatie en uiteindelijk tot een competitieve sport. Langlaufen werd in 1924 opgenomen in de Olympische Winterspelen en heeft sindsdien een groei doorgemaakt, met steeds meer enthousiaste sporters die het mooie van deze sport ontdekken.
Langlaufen anno NU!
Vandaag de dag heeft langlaufen wereldwijd een grote aanhang, met talloze liefhebbers die genieten van de besneeuwde landschappen. Ook in Nederland hebben we een aantal langlauf clubs en enthousiaste beoefenaars, we hebben in het verleden zelfs een paar sporters op aardig niveau gehad die meededen aan grotere wedstrijden. In vele opzichten is het nog steeds een groeiende sport, al is het natuurlijk lastiger met de mindere sneeuw in de dalen. Maar gelukkig zijn er in steeds meer gebieden ook hoger gelegen stukken waar je kunt langlaufen.
Grote langlaufers
In Nederland kennen we grote sporters als Kramer, Cruijf en bijvoorbeeld Wust, allemaal grotere sporters in diverse vormen van sport. Maar wie zijn nou grote sporters in het langlaufen, nu of geweest in het verleden?;
- Bjørn Dæhlie: Een legendarische Noorse langlaufer die tijdens zijn carrière acht gouden medailles won op de Olympische Spelen en negen wereldkampioenschappen. Een langlauf legende dus!
- Marit Bjørgen: Een van ’s werelds meest succesvolle langlaufers, met maar liefst 15 Olympische medailles en 18 wereldkampioenschapmedailles op haar naam. Bizarre cijfers!
- Dario Cologna: Een Zwitserse langlaufer die bekend staat om zijn uitzonderlijke techniek en doorzettingsvermogen, met verschillende Olympische en wereldkampioenschapstitels op zijn naam.
Misschien niet voor iedereen bekende namen, maar in de langlauf wereld zijn ze erg groot! Zeker de moeite waard om over deze langlaufers wat meer informatie op te zoeken en of beelden te bekijken.
Drie langlauf gebieden
Ja waar moet je nou heen als langlaufer? In de meeste gebieden liggen wel wat loipes gespoord, maar waar kan je nou echt terecht als doorgewinterde langlaufer? En welk gebied mag je niet gemist hebben, hieronder drie gebieden waar je echt eens geweest moet zijn!
- Holmenkollen (Noorwegen): Dit iconische langlaufgebied biedt een combinatie van uitdagende routes en adembenemende uitzichten, met het beroemde Holmenkollen Skistadion als middelpunt. (Weetje; Je kan dit ook herkennen van het wax en slijpmerk wat door veel mensen wordt gebruikt)
- Dolomieten (Italië): Met zijn betoverende berglandschappen en netwerk van langlauf loipes, bieden de Dolomieten een onvergetelijke ervaring voor langlaufers van alle niveaus.
- Rondane Nationaal Park (Noorwegen): Dit afgelegen natuurgebied is een paradijs voor liefhebbers van langlaufen, met kilometers aan goed onderhouden routes die door prachtige bossen en bergen slingeren. Hou je van natuur en lekker bewegen? Dan is dit zeker een aanrader om op je langlauf wensenlijstje te zetten!
Langlaufen, de meeste mensen zullen nog steeds zeggen; mij niet gezien, ik wil gewoon lekker die stijlere pistes met mijn ski’s of snowboard naar beneden rammen. Snap ik zeker! Maar mocht je nou eens een middagje rustiger aan doen, of denken ik wil eens wat anders proberen. Ga dan eens langlaufen, huur langlauf metermaal en ga er eens lekker op uit. Ik heb het nu een aantal keren gedaan en ik moet zeggen ik vind het heerlijk voor de conditie (lekker die schaatsbeweging maken), maar ik vind het ook heerlijk om lekker in de natuur bezig te zijn en ervan te genieten!