Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken, maar wat doe je als er een ongeval gebeurd op de piste? Niets doen is hier in ieder geval niet het juiste antwoord op. Je begaat dan een strafbaar feit! Uit onderzoek is zelfs gebleken dat 1 op de 5 wintersporters doorgaat na een botsing en zich niet bekommert om de ander. Conform de FIS pisteregels ben je als wintersporter verplicht om hulp te verlenen bij een ongeval op de piste. Zelfs al ken je de persoon niet of heb je het ongeval niet veroorzaakt. Maar wat moet je dan precies doen na een ongeval? Hiervoor zijn meerdere methodes / ezelsbruggetjes, namelijk; de S.T.O.P. (Stop Think Observe Plan) methode of de SETUP methode. Deze laatste methode zullen wij voor je uiteenzetten.
STOP
Als je een ongeval ziet gebeuren stop je natuurlijk om het slachtoffer te helpen. Wel geldt hierbij de regel dat je goed aan je eigen en andermans veiligheid moet denken. Ga dus niet met z’n allen midden op de piste stilstaan, maar doe dit aan de zijkant. En ga niet met een grote groep naar het slachtoffer toe, want dit kan tot onveilige situaties leiden. Bepaal wie er wel en niet naar het slachtoffer gaan.
Environment
Kijk goed om je heen en bepaal of het slachtoffer gevaar loopt op de plek waar hij of zij ligt. Ligt het slachtoffer bijvoorbeeld op een onoverzichtelijke plek (achter een bult), zorg er dan voor dat iemand boven op de bult de anderen waarschuwt. Of ligt het slachtoffer op de rand van een afgrond? Dit zijn dingen die je in kaart moet brengen tijdens een ongeval.
Traffic
Zorg ervoor dat het slachtoffer veilig ligt en zet het gebied boven het slachtoffer af. Dit doe je door je ski’s of skistokken rechtop in een kruis, op geruime afstand, boven het slachtoffer te plaatsen. Zo weten tegemoetkomende skiërs en snowboarders dat er iemand ligt. Het beste is om dit door een ander te laten doen, zodat jij bij het slachtoffer kan blijven en hulp kan verlenen.
Unknown risk
Een ander belangrijk punt is dat jij en het slachtoffer geen onnodige risico’s lopen. Breng deze dus vooraf in kaart. Denk hierbij aan een slachtoffer die buiten de piste ligt. Is er lawine gevaar of kans op steenslag? Indien je denkt dat jezelf te veel risico loopt, laat dan de hulp aan de reddingsdienst over. Het klinkt misschien hard, maar één slachtoffer is al meer dan genoeg.
Protection
Nadat je voorgaande stappen hebt doorlopen kan je beginnen met het verlenen van hulp aan het slachtoffer. Zorg ervoor dat het slachtoffer warm blijft, want op de berg raak je snel onderkoeld. Het is van belang om te achterhalen wat er precies gebeurd is en wat voor klachten het slachtoffer heeft. Mochten deze dermate erg zijn dan bel je de bergredding. Vallen de klachten mee en heb je een EHBO cursus gevolgd, dan kan je de nodige eerste hulp verlenen en je opgedane kennis toepassen. Heb je dit niet dan handel je gewoon naar geweten, want iets doen is beter dan niets.
Bergredding bellen
In ieder land is het mogelijk om 112 te bellen, maar dit is niet de snelste weg. Zij zullen namelijk andere diensten moeten inlichten. Een snellere weg is om de pistedienst van het betreffende skigebied te bellen. Dit telefoonnummer is meestal te vinden op de pistekaart. Om de bergredding in Oostenrijk te bereiken kan je ook bellen naar 140. Welke vragen zullen ze je gaan stellen?
- Waar ben je? (kijk hiervoor op de pistekaart, app of borden langs de piste)
- Wat is er gebeurd?
- Hoeveel mensen zijn erbij betrokken?
- Om wat voor verwondingen gaat het?
- Wat is de huidige toestand van het slachtoffer?
Wij hopen natuurlijk dat je nooit in een dergelijke situatie komt. Maar mocht het gebeuren wees dan voorbereid en handel conform bovenstaande punten. O ja! Ski niet door na een ongeval, maar help elkaar!