Zoals we allemaal weten kan je heerlijk wintersporten in Zwitserland. Maar naast de fantastische landschappen en wintersport activiteiten biedt Zwitserland ook een rijke culinaire traditie die je smaakpapillen zal betoveren. Laten we eens kijken naar vijf heerlijke specialiteiten en recepten die je kunt proeven tijdens je volgende wintersportavontuur in Zwitserland. Of natuurlijk thuis kan maken als je een beetje Zwitserland in huis wil halen.
Recepten en specialiteiten uit Zwitserland
1. Fondue
Fondue is weer helemaal in opkomst, ook in Nederland zie je de fondue pannen alweer steeds meer op tafel komen. Hierin heb je mogelijkheden in vlees en kaasfondue. Maar fondue is een echte Zwitserse specialiteit, en dan vooral kaasfondue. Kaasfondue bestaat uit gesmolten kaas, meestal een combinatie van Gruyère en Emmentaler, een mengsel met vaak witte wijn en knoflook. En natuurlijk heb je een fonduepan nodig om het geheel compleet te kunnen maken.
Recept: Zwitserse Kaasfondue
- Ingrediënten:
- 300 g Gruyère kaas, geraspt
- 300 g Emmentaler kaas, geraspt
- 1 teentje knoflook, gehalveerd
- 300 ml droge witte wijn
- 1 eetlepel maïzena
- Versgemalen nootmuskaat
- Zwarte peper
- Stokbrood, in blokjes gesneden
- Instructies:
- Wrijf de binnenkant van de fonduepan in met de halve knoflook.
- Voeg de geraspte kaas toe aan de pot en meng met de maïzena.
- Giet de witte wijn in de pan en verwarm op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren, tot de kaas volledig gesmolten is.
- Breng het geheel op smaak met een beetje peper en eventueel zout naar smaak.
- Serveer het geheel met stukjes stokbrood om te dippen.
2. Rösti
Rösti is een klassiek Zwitsers gerecht dat vaak wordt gegeten als ontbijt of als bijgerecht bij hoofdgerechten. Het is een eenvoudig gerecht gemaakt van geraspte aardappelen die worden gebakken tot ze knapperig en goudbruin zijn aan de buitenkant, maar zacht en smeuïg aan de binnenkant.
Recept: Zwitserse Rösti
- Ingrediënten:
- 4 grote aardappelen, geschild
- Zout en peper naar smaak toevoegen
- Boter of olie om in te bakken
- Instructies:
- Rasp de geschilde aardappelen grof en dep ze droog met keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen.
- Verhit wat boter of olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de geraspte aardappelen toe aan de pan en vorm een gelijkmatige laagje.
- Bak de rösti aan beide kanten goudbruin en knapperig, ongeveer 5-7 minuten per kant.
- Breng op smaak met zout en peper en serveer het geheel op tafel.
3. Raclette
Raclette is een heerlijk Zwitsers gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Alpen regio’s. Het bestaat uit gesmolten kaas, meestal Raclettekaas, die wordt geserveerd met aardappelen, augurken, zilveruitjes en vleeswaren zoals ham en worstjes.
Recept: Zwitserse Raclette
- Ingrediënten:
- Raclettekaas, in plakjes
- Gekookte aardappelen, in plakjes
- Augurken en zilveruitjes
- Gesneden ham, salami en worstjes
- Instructies:
- Plaats de plakjes Raclettekaas in een speciale raclettegrill en smelt ze onder de grill.
- Serveer de gesmolten kaas samen met de aardappelen, augurken, zilveruitjes en vleeswaren.
- Laat iedereen zijn eigen bord samenstellen door de gesmolten kaas over de bijgerechten te scheppen.
4. Älplermagronen
Älplermagronen is een traditioneel Zwitsers gerecht dat lijkt op macaroni en kaas, maar met een unieke twist. Het wordt gemaakt met pasta, aardappelen, ui, kaas en room, en vaak geserveerd met gebakken appelschijfjes en spek.
Recept: Zwitserse Älplermagronen
- Ingrediënten:
- 250 g pasta (zoals penne of macaroni)
- 2 grote aardappelen, geschild en in plakjes gesneden
- 1 ui, fijngehakt
- 200 g Gruyère kaas, geraspt
- 200 ml room
- Zout en peper naar smaak
- Gebakken appelschijfjes en spek (optioneel, voor serveren)
- Instructies:
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, voeg de laatste paar minuten de plakjes aardappel toe en kook ze samen gaar.
- Bak de fijngehakte ui in een pan tot ze zacht en een beetje bruin zijn.
- Giet de pasta en aardappelen af en meng met de gebakken ui, geraspte kaas en room.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer warm, tip; serveer het met gebakken appelschijfjes en spek.
Hier krijg je toch het water van in je mond!? Veel plezier in Zwitserland of met het koken thuis! “En Guete”!