Als je iemand zou vragen ‘kunt u een gerecht uit Tsjechië opnoemen?’ dan zullen de meeste mensen niks te binnen schieten. Toch hebben veel landen die er direct om heen liggen de eer genomen die in Tsjechië zou moeten liggen. Denk hierbij aan goulashsoep of gnocchi deze worden in Oostenrijk en Italië geclaimd als echt uit dat land. Echter zijn dit recepten die hen oorsprong vinden in Tsjechië.
Aardappelknoedels staan vooral bekend als gnocchi en worden dan gebruikt bij hartige sauzen, zoals goulash. Maar in Tsjechië worden ze vooral gegeten als een nagerecht die zoettig is. Wanneer je dit maakt en samen voegt met maanzaad en chocoladesaus heb je een heerlijk en vullend nagerecht.
šišky s mákem (aardappelknoedels met maanzaad en chocolade)
PrintenIngredienten
- 750gr kruimige aardappelen
- 130gr bloem
- flesje chocoladesaus
- 2 eieren
- 4el maanzaad
- 4el suiker
- 50gr boter
- snufje zout
Instructies
Om te beginnen moeten de aardappelen geschild worden en daarna gekookt worden tot je met een vork zonder moeite de aardappelen breekt. Laat vervolgens de aardappelen afkoelen, wanneer de aardappelen afgekoeld zijn stamp je alles tot een gladde massa. Voeg nu de eieren, 125gr bloem en het snufje zout toe en roer alles goed door elkaar tot een mooie deeg.
Gooi de rest van de bloem op je werkblad om het deeg in delen. Je moet er voorzorgen dat het lange rollen worden die ongeveer 4cm dik zijn. daarna kan je de rollen in snijden in stukken van een cm of twee, snij alles op. Nu ga je deze stukjes deeg rollen tot een nieuwe langere rol. Het moet ongeveer zo groot worden als een pink.
Nu moet je een pan met gezoutwater aan de kook brengen. Nu voeg je de knoedels toe en wacht je tot ze boven komen drijven (dit betekend dat ze gaar zijn). Daarna mag je ze direct afspoelen onder koud water.
We zijn er bijna, we moeten nu alleen nog de knoedels bakken in een pan met veel boter. Schep de knoedels al bakkend een aantal keer om (ze hoeven niet goud bruin te worden). Wanneer je ze twee keer heb omgeschept haal je ze weer uit de pan en verdeel je ze over 4 borden.
Voeg vervolgens de maanzaad toe (ook verdelen over de 4 borden). En als aller laatste spuit je een lekkere laag chocoladesaus over de knoedels naar eigen gevoel. Wat ook lekker kan zijn inplaats van chocolade een klodder jam.