We kennen het allemaal van de IKEA, ”zweedse gehaktballetjes”! Ik weet dat als ik vroeger als student naar de Ikea ging, of samen met mijn moeder altijd het combineerde met het eten van zweedse gehaktballetjes! Heerlijk waren die! De laatste jaren kom ik er niet meer zo vaak, maar in Zweden is dit ook een populair gerecht op de piste of voor na het wintersporten! Daarom hierbij het gerecht van Zweedse gehaktballetjes! Iets anders dan bij de Ikea, maar naar ons idee veel en veel lekkerder! Een echte aanrader!
Zweedse gehaktballetjes
PrintenIngredienten
- 500 gr gehakt
- 4 eetlepels paneermeel
- 1,5 dl melk
- 1 ei
- Halve ui
- 1 theelepel piment (Jamaicapeper)
- Zout
- Peper
Instructies
Voeg de paneermeel met de melk samen en meng het goed en laat het een aantal minuten staan. Daarin meng je daarna het gehakt, ei, halve ui (gesnipperd), piment en de zout en peper.
Maak er daarna gehaktballetjes van, zorg ervoor dat ze klein blijven. Bak ze lekker goudbruin. In Zweden serveren ze de gehaktballetjes vaak samen met aardappelpuree en wat vossenbessen jam, ten eerste een heerlijke combinatie en daarnaast ook echt Zweeds! Je kan het natuurlijk ook met patat serveren, ook lekker voor de zaterdagavond!
Eet smakelijk!