Brettljause of kortweg Jause is van origine een traditioneel Oostenrijkse broodmaaltijd / boerensnack voor de hardwerkende Oostenrijkse boer. Een Brettljause is een grote plank vol met diverse soorten vlees, kaas en rauwkost met vers brood en roomboter. Het recept zul je echter niet snel vinden in grotere restaurant, maar eerder in kleinere tavernes en wijnlokalen.
Het leuke van dit gerecht is dat er geen één Brettljause hetzelfde is. Elke regio of gebied in Oostenrijk kent z’n eigen versie. Zo wordt er veelal lokale en verse streekproducten gebruikt. Er is dus geen standaard recept.
Uiteraard is het hartstikke leuk om ook thuis in Nederland eens een Brettljause klaar te maken. Daarom hierbij een boodschappenlijst om zelf je Nederlandse Jause thuis klaar te maken. Maar vergeet niet om, waar mogelijk, ingrediënten op het lijstje te vervangen door ingrediënten uit je eigen regio!
Snijd het spek en andere bacon- en vleesvarianten, evenals de kaas in dunne plakjes, snijd ook de droge worst in dunne plakjes en decoreer ze samen met plakjes op de houten plaat. Garneer het geheel vervolgens met hardgekookte eieren, vers geraspte mierikswortel en gesneden groenten.Brettljause
PrintenIngredienten
Instructies