In Nederland zijn we dol op een lekkere zoete pannenkoek, deze moet dan helemaal rond zijn in de vorm van de pan en niet te dik. Als je ooit in Oostenrijk bent geweest ken je dit gerecht vast wel; Kaiserschmarrn. Ben je hier nog nooit geweest maar ga je binnenkort? Dan is het zeker een aanrader! Hert gerecht is ideaal en heerlijk als je weer extra energie nodig wil hebben voor extra afdalingen in de middag! Of als je een lekkere stevige bodem wil leggen.
Geschiedenis
Er gaan diverse verhalen rond over de geschiedenis en het ontstaan van Kaiserschmarrn. Maar het mooiste verhaal vinden wij het verhaal over keizerin Sisi, die kennen we allemaal uit de geschiedenis lessen en daarnaast de mooie Oostenrijkse films. De keizerin at het allerliefste zachte gerechten, dit was dan ook speciaal voor haar gemaakt. Maar toen het werd voorgeschoteld vond ze het te vet!, het werd doorgeschoven naar de keizer. Het werd voor hem geserveerd als Kaserschmarrn een oud gerecht uit Oostenrijk. Maar de keizer verstond; ”Kaiserschmarrn” en een nieuw traditioneel Oostenrijks gerecht was geboren wat tot op de dag van vandaag wordt gegeten in Oostenrijk en andere landen.
Ingredienten
- 175 gram tarwebloem
- 1 eetlepel suiker
- 1 zakje vanille-suiker
- 1 mespuntje zout
- 100 gram rozijnen
- 4 deciliter melk
- 3 eieren
- poedersuiker
- 2 eetlepels roomboter
- potje preiselbeeren/rode bosbessen jam
Instructies
- Mix de bloem, suiker, vanille-suiker, zout, melk en de rozijn in een kom tot een mooi glad beslag.
- Split de eieren in dooiers en eiwitten.
- Voeg de dooiers toe aan het beslag en mix dit tot een gladde massa.
- Klop het eiwit sneeuw wit tot een stijve massa.
- Meng nu het eiwit luchtig door het beslag.
- Smelt 1 eetlepel roomboter in een grote koekenpan.
- Voeg het beslag toe aan de koekenpan.
- Bak het beslag op laag vuur 4 minuten per kant.
- Trek nu de pannenkoek in stukken (brokken).
- Bak deze stukken goud/bruin.
Opmerkingen
Haal nu alles uit de pan en leg de kaiserschmarrn op een bord, strooi hier nu de poedersuiker overheen en schep een beetje preiselbeeren jam in een klein kommetje voor erbij. aanvallen maar!!.