Weet jij al wat je gaat eten vandaag? Slinger je de BBQ aan? Of ga je lekker los in je keuken? Wij hebben hier een BBQ-recept voor je die je vanavond heerlijk kan gaan maken. Is de BBQ geen optie door het weer bijvoorbeeld. Dan kan dit recept ook prima lekker thuis in de keuken worden bereid! Ik zou zeggen eetse!
BBQ recept: Kip saté spiesen
Ingredienten
- Voor de spiesen:
- 600 gram kipfilet
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen gember
- 1 theelepel sambal oelek (naar smaak)
- Sap van 1 limoen
- Zout en peper naar smaak
- Houten spiesen (van tevoren in water geweekt)
- Voor de satésaus:
- 250 ml kokosmelk
- 200 gram pindakaas (liefst met stukjes noot)
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel sambal oelek (naar smaak)
- Sap van 1 limoen
- Water (indien nodig om de saus dunner te maken)
Instructies
BBQ recept: Kip saté spiesen
Voorbereidingstijd
- Voorbereiding: 30 minuten
- Marineren: minimaal 1 uur (bij voorkeur 2 uur)
- Totale bereidingstijd: 1,5 tot 2,5 uur
Baktijd
- Grillen op de BBQ: 10-12 minuten
Bereidingswijze
Voorbereiding van de kip:
Snijd de kipfilet in blokjes van gelijke grootte.
Meng in een grote kom de sojasaus, ketjap manis, zonnebloemolie, knoflook, gemalen koriander, gemalen komijn, gemalen gember, sambal oelek en limoensap. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Doe de kipblokjes in de kom en meng goed zodat de marinade de kip volledig bedekt.
Dek de kom af met plasticfolie en laat minimaal 1 uur marineren in de koelkast (langer is beter voor de smaak, idealiter 2 uur).
Voorbereiding van de satésaus:
Doe de kokosmelk in een steelpannetje en verwarm op laag vuur.
Voeg de pindakaas toe en roer tot deze volledig is opgelost in de kokosmelk.
Voeg vervolgens de ketjap manis, sojasaus, bruine suiker, knoflook, sambal oelek en limoensap toe.
Blijf roeren tot de saus mooi glad en dik is. Als de saus te dik is, voeg dan een beetje water toe om de gewenste consistentie te bereiken.
Houd de saus warm op laag vuur of verwarm het opnieuw vlak voor het serveren.
Voorbereiding van de spiesen:
Rijg de gemarineerde kipblokjes aan de houten spiesen. Zorg ervoor dat de stukken kip elkaar niet overlappen voor gelijkmatige garing.
Grillen op de BBQ:
Zorg ervoor dat de BBQ goed heet is.
Grill de kipspiesen ongeveer 10-12 minuten, draai ze regelmatig om ervoor te zorgen dat ze aan alle kanten mooi bruin en gaar zijn. De kip moet een interne temperatuur van minimaal 75°C hebben.
Serveren:
Serveer de kip saté spiesen met de warme satésaus aan de zijkant.
Optioneel: Garneer met fijngesneden verse koriander en geroosterde uitjes.
Tip
Serveer met vers stokbrood, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Eetse!