De Italianen staan natuurlijk bekend om hen goede en voedzame eten!. En het misschien wel meest gemaakte recept in Nederland uit Italië is natuurlijk spaghetti bolognese. Voor ons is het een snel en makkelijk gerecht dat we even snel kunnen maken, als we wat minder tijd en zin hebben om te koken. In Italië is het maken van een goede spaghetti en een goede saus een hele kunst. Het recept van een echte spaghetti zit vaak al eeuwen in een familie en wordt van moeder op dochter over gedragen.
Geschiedenis
Spaghetti wordt door heel Italië op heel veel verschillende manieren gegeten. De saus waar wij het vandaag over hebben is bolognesesaus. Deze saus komt oorspronkelijk uit Bologna hier komen erg veel gezonde gerechten vandaan. In het oorspronkelijke recept gebruiken ze rundergehakt, pancetta, ui, tomatenpuree, wortel, bleekselderij, wijn en melk. op dit recept kwam in 1982 een patent.
Spaghetti Bolognese
PrintenIngredienten
- 2el olijfolie
- 2 uien
- 2 grote wortels
- 1 bleekselderij
- 500g rundergehakt
- 100ml droge witte wijn, kan ook rode wijn zijn
- 700g tomatenpuree
- 1tl oregano
- 1 laurierblaadje
- 440g spaghetti
- 100g Parmezaanse kaas
Instructies
Snij de 2 uien in klein snippers en zet dit weg in een schaaltje, snij vervolgens de wortels fijn en de bleekselderij. Verwarm vervolgens 1el olijfolie in een braadpan. Voeg wanneer de olie warm is de gesnipperde ui toe en fruit dit. Voeg vervolgens de 500g rundergehakt toe. Rul dit samen met de ui en strooi ondertussen de oregano hier over.
Pak nu een grote pan waar je de spaghetti in kan koken en vul deze met water. Zet de pan op het vuur en laat het water aan de kook komen (gebruik hier tussen de 3,5L en 4L water voor).
Voeg vervolgens de 700g tomatenpuree toe aan het gehakt en voeg direct de wortel en de bleekselderij toe. Breng dit al roerend aan de kook. Voeg ook het laurierblaadje toe aan de bolognesesaus, daarnaast moet je de saus eerst een 15min laten pruttelen.
Wanneer het water eindelijk kookt voeg je de 440g spaghetti toe en laat je hem langzaam door koken. Het koken van de spaghetti duurt ongeveer 8 a 9 min, spoel de spaghetti af onder warm water. Gooi er daarna de andere 1el olijfolie over heen.
De saus die nu zo goed als klaar is hoeft alleen nog maar op smaak gemaakt te worden met de wijn die jij hebt gekozen. Wanneer de wijn er doorheen zit laat je hem nog even één keer koken.
Nu kan je de spaghetti verdelen over vier borden, doe een beetje saus over de spaghetti en rasp hier nu de parmezaanse kaas overheen.
En eet smakelijk!!