Je kijkt al weken uit naar de wintersport, maar een aantal dagen voor vertrek schiet het “in de rug”. Gefeliciteerd je bent zojuist besmet met rugklachten. Vragen als; “hoe kom ik hiervan af?”, “mag ik wel skiën?” of “kan ik überhaupt wel op wintersport?” komen dan direct naar boven drijven.
In het 2016 bracht zo’n 25% van de Nederlandse bevolking een bezoek aan de fysiotherapeut. Dit komt neer op zo’n 4.3 miljoen Nederlands, hiervan had 40% met nek- of rugklachten. Hoe ontstaan rugklachten? En hoe kun je iets doen om rugklachten te voorkomen? Lees snel verder…
Aspecifieke- en specifieke rugklachten
Lage rugklachten zijn onder te verdelen in twee groepen. De aspecifieke rugklachten en de specifieke rugklachten. Bij deze eerste groep (aspecifieke rugklachten) is er eigenlijk nooit een specifiek lichamelijke oorzaak aan te tonen. Wanneer men een structuur aan kan wijzen die de klachten veroorzaakt dan spreken we van specifieke lage rugklachten. Een hernia is een goed voorbeeld van specifieke lage rugklacht.
Anatomie
Binnen de wervelkolom hebben spieren, ligamenten(gewrichtsbanden), facetgewrichten en tussenwervelschijven allemaal invloed op het bewegen. De wervelkolom telt 24 niveaus, waarvan 7 nek(cervicaal), 12 middenrug (thoracaal) en 5 lage rug(lumbaal) wervels. Elk van deze niveaus heeft twee facetgewrichten zodat de wervelkolom optimaal kan bewegen. Tevens zijn er nog tal van spieren die de wervelkolom stabiliseren dan wel laten bewegen. De musculus Multifidi is een belangrijke stabilisator, de musculus Erector spinae zorgt onder andere voor het strekken van de wervelkolom. Een probleem in een of meerdere van eerdergenoemde structuren kan al zorgen voor een pijn en/of bewegingsbeperking.
In de praktijk
Tijdens mijn werk als fysiotherapeut kom in veelvuldig in aanraking met mensen die aspecifieke rugklachten hebben. In de meeste gevallen zijn deze mensen binnen 2 t/m 4 behandelingen weer klachtenvrij. In een aantal gevallen duurt dit langer, vaak gaat dit ook gepaard met herstel belemmerende factoren. Mocht je net voor de wintersport rugklachten krijgen dan is het verstandig om een afspraak met de fysiotherapeut te maken.
Belangrijk tijdens wintersport
Bij elke sport is het belangrijk om een goede warming-up te doen, zo ook als je op wintersport bent. Vaak wordt de rug hierin vergeten, wat weer lijdt tot klachten in de rug. Bedenk maar eens dat als je na een paar uren skiën even gaat eten op de piste en daarna direct weer op de ski’s stapt. De rugspieren zijn net “afgekoeld” en tot rust gekomen en jij vraagt weer 100% van de spieren. Als je de rug een paar keer op strekt, voorwaarts buigt, zijwaarts buigt en het bekken kantelt kan dit al een groot verschil maken. Tevens is een rotatie oefening ook aan te raden. Dit kun je doen door te gaan liggen, de knieën iets op te trekken en deze ontspannen van links naar rechts te laten “vallen”. Vergeet niet om de rug middels goede kleding warmte te bieden, dit is misschien nog wel de belangrijkste tip!