Het is zondag vandaag en ik heb zin om vandaag lekker te gaan lunchen zoals ik normaal op de piste doe. We hebben natuurlijk heerlijke recepten online staan waarnaar je kan kijken. Maar vandaag ga ik er drie bespreken waar ik zelf ook tussen ga kiezen vandaag. Alle drie Oostenrijkse toppers die je zeker eens tijdens de lunch in een Oostenrijks restaurant hebt gegeten.
1. Käsespätzle
Käsespätzle een flinke maaltijd, maar heerlijk voor een stevige wandeling bijvoorbeeld op zondag en hiermee haal je Oostenrijk in huis. De Oostenrijkse versie van kaasnoedels is rijk, romig en vol van smaak.
Ingrediënten:
- 300 g spätzle
- 200 g gemengde geraspte kaas
- 1 grote ui, fijn gesneden
- 100 g spekjes
- 2 el boter
- Zout en peper snufje
- Gebakken uitjes voor garnering
Bereidingswijze:
- Kook de spätzle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet opzij.
- Verhit de boter in een pan en fruit de ui.
- Voeg de gekookte spätzle toe aan de pan en bak kort mee.
- Voeg de geraspte kaas toe en blijf roeren tot de kaas gesmolten is en de spätzle gelijkmatig bedekt is.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de Käsespätzle warm op tafel en je hebt een heerlijk ZONDAGS OOSTENRIJKS GERECHT!
2. Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl is een stevig gerecht dat traditioneel wordt geserveerd als lunch in de bergen, stiekem is dit toch wel mijn favoriet. Het is een combinatie van aardappelen, vlees en groenten, perfect om je weer op te warmen na een ochtend in de kou.
Ingrediënten:
- 500 g gekookte aardappelen, in blokjes gesneden
- 200 g spekreepjes
- 1 ui, fijn gesneden
- 100 g champignons, in plakjes gesneden
- Verse peterselie, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
- 2 eieren
Bereidingswijze:
- Verhit een beetje olie of boter in een grote koekenpan.
- Bak de spekreepjes tot ze knapperig zijn.
- Voeg de fijn gesneden ui toe en bak tot ze zacht zijn.
- Voeg de champignons toe en bak tot ze goudbruin zijn.
- Voeg de gekookte aardappelblokjes toe en bak tot ze goudbruin zijn en knapperig aan de buitenkant.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Bak de eieren appart in een pan.
- Serveer de Tiroler Gröstl, maak hem af met verse peterselie en eventueel een gebakken ei.
3. Apfelstrudel
Je kent deze zeker. De ene eet hem al dessert, de andere bij een kop koffie en weer een ander als lunch! Maar altijd is Apfelstrudel GENIESSEEENNNN!!!!
Ingrediënten voor de vulling:
- 4 grote appels, geschild, klokhuis verwijderd en in dunne plakjes gesneden
- 50 g suiker
- 1 tl kaneel
- 50 g rozijnen
Ingrediënten voor het deeg:
- 200 g bloem
- Snufje zout
- 100 ml warm water
- 2 el olie
- Boter, gesmolten (om te bestrijken)
- Poedersuiker (om te bestrooien)
Bereidingswijze:
- Meng de bloem en het zout in een kom. Voeg geleidelijk het warme water en de olie toe en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg rusten onder een vochtige doek terwijl je de vulling bereidt.
- Meng de plakjes appel met suiker, kaneel, rozijnen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dunne rechthoek.
- Leg de appelvulling in een strook langs de lange kant van het deeg.
- Rol het deeg voorzichtig op met behulp van een bakpapier om scheuren te voorkomen. Vouw de uiteinden onderaan dicht.
- Plaats de strudel op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met gesmolten boter.
- Bak de apfelstrudel in de voorverwarmde oven gedurende 30-40 minuten, of tot het deeg goudbruin en knapperig is.
- Bestrooi de warme apfelstrudel met poedersuiker en serveer met een lepel vanillesaus/ slagroom of een bolletje vanille-ijs.
Eigenlijk kan ik maar een ding zeggen; zorg dat je een van deze recepten snel gaat maken en Oostenrijk in huis haalt! Eet smakelijk!