Heb jij er niets op tegen dat je huis ruikt naar uien of een beetje tranende ogen? Dan is de Franse uiensoep iets voor jou! Deze traditionele soep is ontzettend populair in de Franse keuken. Ook in Nederland vind je de soep terug op veel menukaarten.
De uiensoep werd in de tijd van de Romeinen al gegeten. De uiensoep staat van oudsher bekend als de soep voor de armen, dit omdat uien vroeger erg goedkoop waren. Veel mensen denken dat de smaak van soep uit het bouillonblokje komt. Dit is echt niet waar, een groot deel van de smaak komt uit het karamellisatie proces van de suikers die tijdens het fruiten vrijkomen uit de uiringen.
Ingredienten
- 4 of 5 middelgrote uien
- 1 el bloem
- 50 gr roomboter
- 100 gr gruyère
- 1 blokje kippenbouillon
- peper
- 1 stokbrood
Instructies
- Schil 4 of 5 uien en snijd ze in ringen (liefst dunne ringen).
- Bak de uien met wat roomboter in een pan. Doe dit op laag vuur, zodat de uien licht kleuren maar niet bruin worden, laat dit 30 minuten stoven.
- Neem de uien van het vuur en voeg hier 1 eetlepel bloem aan toe. Roer dit tot de bloem is opgenomen in het kookvocht.
- Hierop volgend voeg je één liter water aan de uien toe. Voeg ook het bouillonblokje en de peper toe aan het geheel. Laat de soep nu weer 15 a 20 minuten koken.
- Verwarm de oven op circa 200 graden.
- Pak het stokbrood en snijd het stokbrood in plakken en rasp hier de gruyère overheen.
- Is de soep klaar? Dan verdeel je deze over de soepkommen. Leg het broodje met gruyère in de kom en rasp er nog wat kaas overheen, dit mag best royaal.
- Nu kunnen de soepkommen 15 minuten in de oven (let op dat je soepkommen gebruikt die geschikt zijn voor de oven).
- Haal de soepkommen uit de oven en serveer de soep.
Bon appétit!