Van een ochtendje fanatiek skiën of snowboarden in Oostenrijk krijg je behoorlijke trek. Nu zijn er op de Oostenrijkse pistes veel leuke karakteristieke berghutjes te vinden waar je een heerlijk hapje kan eten. Maar wat ga je kiezen als gerecht? Je wil natuurlijk niet iedere lunch hetzelfde eten. Het mag duidelijk zijn dat ieder land zijn eigen specialiteiten heeft en daarom lichten wij vandaag de 8 bekenste en traditionele Oostenrijkse gerechten uit die je zeker eens geprobeerd moet hebben! Smullen maar! 💪🏻
Tiroler Gröstl
Een heerlijk en voedzaam Oostenrijks gerecht. Dit gerecht krijg je veelal geserveerd in een (koeken)pan en bestaat uit gebakken aardappeltjes, uitjes, spekjes of rundvlees. Boven op dit heerlijke gerecht wordt een spiegelei gelegd om het geheel af te maken. Al met al een heel simpel gerecht, wat ook gemakkelijk thuis te maken is. Recept bekijken
Apfelstrudel
Niet alleen voor bij de koffie is een stukje apfelstrudel lekker, maar je kan het ook prima tijdens je lunch eten. Waar wij in Nederland de appeltaart kennen, kennen ze in Oostenrijk de apfelstrudel. Het lijkt dan ook zeer veel op elkaar. Mocht je nu niet kunnen wachten tot je in Oostenrijk bent? Dan je apfelstrudel ook heel gemakkelijk thuis maken, lees hiervoor het recept op onze website.
Germknödel
Als we het hebben over klassieke Oostenrijkse gerechten dan is ‘Germknödel’ hier wel één van. Dit gerecht valt niet mij iedereen in de goede smaak. Maar wat is Germknödel nu precies? Germknödel is een deegbol die gevuld wordt met een soort van zure jam. Vervolgens wordt hier een heerlijke vanillesaus overheen gedaan en besprenkeld met maanzaad. Zelf maken? Bekijk het recept
Gulaschssuppe
Goulashsoep is één van de meest populaire soepen onder wintersporters. Het is een heerlijke stevige kruidige soep vol groenten, rundvlees en aardappelen. Erg voedzaam dus! Mocht jij nu denken van “Mmm dit klinkt wel erg lekker en wil dit graag thuis maken”, lees hier het volledige recept.
Wiener Schnitzel
Op iedere menukaart in Oostenrijk zie je dit simpele maar o zo lekkere gerecht wel staan de ‘Wiener Schnitzel’. Vaak wordt de schnitzel geserveerd met aardappeltjes of patat (pommes) en een rauwkostsalade. Wisten jullie trouwens dat het woord ‘Wiener Schnitzel’ beschermd is bij wet? Niet, lees dan ons artikel en leer gelijk hoe je een echte Wiener Schnitzel maakt in je eigen keuken.
Käsespätzle
De echte kaasliefhebber kan zijn geluk niet op bij dit gerecht. Spätzle is een soort pasta en wordt bestrooid met een behoorlijke laag kaas (meestal een kaas uit de streek) en vervolgens in de oven gebakken. Als finishing touch wordt de Käsespätzle gegarneerd met geroosterde ui. Mocht je nu van plan zijn het er van te nemen in de après-ski, dan is het misschien verstandig om dit gerecht even links te laten liggen.
Kaiserschmarrn
Als je aan Oostenrijk denkt dan denk je waarschijnlijk ook aan kaiserschmarrn. Een typisch Oostenrijks gerecht wat zeer goed vult. Kaiserschmarrn is een luchtige pannenkoek gevuld met rozijnen, daarna in stukken gesneden en bestrooid met poedersuiker. Echt een gerecht voor de zoetekauwen onder ons! Zelf maken? Check dan hier het recept!
Curryworst
Het laatste typische Oostenrijkse gerecht die we in dit artikel bespreken is de Curryworst mit pommes. Het is een simpel gerecht en ideaal voor de wintersporters onder ons die iets minder te besteden hebben. Doordat zij iets te veel in de après-ski hebben uitgegeven. Curryworst mit pommes is een braadworst die overgoten is met currysaus, besprenkeld is met kerriepoeder en wordt geserveerd met een flink portie patat (pommes). Ineens zin in Currywurst? Bekijk hier het recept!