Sauerkraut, of ook wel Zuurkool zoals wij het in Nederland kennen, is een populair gerecht in Duitsland. Sauerkraut is een fermenteerde vorm van witte kool. Oorspronkelijk komt de Zuurkool uit het noorden van China en is het via volksverhuizingen in Europa terecht gekomen.
Zuurkool bevat onder andere veel vitamine B en vitamine C. Door de witte kool luchtdicht en goed aangedrukt te bewaren in een pot fermenteert het tot zuurkool. De zetmeel en suikers die de witte kool bevatten worden omgezet in melkzuur wat zorgt voor de zure smaak. Ook kun je wijn of kruiden bij het proces toevoegen, dit geeft weer een net iets andere smaak.
In Duitsland vind je vele variaties van het gerecht Sauerkraut. Met aardappelen, brood, pasta, appel, spek of ui. Variaties zijn er genoeg.
Ingredienten
- 750 g zuurkool
- 2 dl witte wijn
- 2 uien
- 80 gram boter
- 1,5 dl vleesbouillon
- 6 Braadworsten
- Kruiden: komijn, peper en zout
Instructies
- Snipper de uien.
- Smelt de helft van de boter in een pan, voeg hierbij uien.
- Voeg de zuurkool bij de ui in de pan.
- Naar eigen inzicht kun je nu de kruiden (komijn, peper en zout) toevoegen.
- Giet hierbij de wijn en de bouillon.
- Leg de 6 braadworsten op de zuurkool.
- Doe de deksel op de pan en laat deze 30 minuten op laag vuur garen.
- Na 15 minuten haal je de braadworsten uit de pan.
- Leg de overige boter in een koekenpan en bak de braadworsten nog even extra.
- Leg het Sauerkraut op een bord en voeg hierbij de Bratwust.
Tip: Voeg gekookte aardappelen toe aan het gerecht.
Eet smakelijk!