Deze week staat een heerlijk traditioneel recept centraal; de Germknödel. Een recept om heerlijk in de wintersport stemming komen. Germknödel is brooddeeg gevuld met compote. Oorspronkelijk was dit pruimencompote, maar tegenwoordig worden ook veel andere smaken gebruikt. Traditioneel wordt Germknödel geserveerd met gesmolten boter en maanzaad. Voor de echte zoetekauw wordt er regelmatig nog vanille saus toegevoegd.
Germknödel
PrintenIngredienten
- 125 gram bloem
- 1,5 gram gist
- 10 gr suiker
- Een beetje rasp van een citroen
- 60 milliliter melk
- Half ei
- 15 gram ongezouten roomboter
- 2 eetlepels pruimencompote of pruimenjam (smaak naar wens)
- Topping
- 1,5 eetlepels maanzaad
- 1,5 eetlepels poedersuiker
- 30 gram ongezouten roomboter
Instructies
Zorg dat alles op kamer temperatuur is voordat je begint met het klaarmaken van de Germknödels. Begin met het zeven van de bloem in een grote kom zodat je lekker de ruimte hebt om in te werken. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en giet hier de melk/ suiker/ gist/ citroen rasp en boter in zodat het allemaal bij elkaar komt. Roer het allemaal lekker door elkaar en laat het daarna even een aantal minuten rusten. Zorg daarna dat je een lekkere bal maakt van het geheel. Laat het daarna nog een aantal minuten rusten totdat het geheel gerezen is. Tip; dek het af met een natte theedoek en laat het zo rusten.
Na het rusten verdeel je het in 2 stukken. Als je 2 stukken hebt, pak je de deegroller en ga je het valt uitstrijken over het blok waarop je werkt. Pak je jam of compote waar je voor gekozen hebt en doe hiervan een schep midden op het stuk deeg. Als je dit hebt gedaan kan je het geheel dicht vouwen tot een mooie bal. Tip; leg het met de naden naar beneden op een stuk bak papier, dit voorkomt dat het snel gaat lekken.
Als je dit allemaal gedaan hebt ga je het weer een aantal minuten laten rusten in een natte theedoek, zodat het geheel lekker kan rijzen. Maak je stoompan klaar en laat ze nadat ze uitgerust en gerezen zijn +- 15 minuten stomen in de pan. Ondertussen kan je de topping klaarmaken. Meng de maanzaad en poedersuiker met elkaar, smelt de boter zodat dit allemaal klaar staat voor als ze klaar zijn. Warm zijn ze namelijk het aller lekkerste!! Zodra ze klaar zijn doe je de boter erover. Daarna maak je het af met het maanzaad en poedersuiker bovenop!
Een werkje is het wel, maar eenmaal klaar is het heerlijk om te eten! EET SMAKELIJK!!