Waar ze in Oostenrijk de Apfelstrudel hebben, is dit in Frankrijk de Tarte Tatin. De Tarte Tatin is feitelijk een omgekeerde appeltaart die bestaat uit een krokante laag bladerdeeg met appels en een heerlijke laag karamel. Uiteraard zijn er ook variaties te maken op de traditionele Tarte Tatin met bijvoorbeeld peren of ananas. Daarnaast is het ook nog eens zeer gemakkelijk te maken, hieronder vind je het recept.
Geschiedenis
De taart “Tarte Tatin” is vernoemd naar de zussen Tatin. Het gerucht gaat dat zij deze taart in 1889 per ongeluk hebben gemaakt en zo op de kaart hebben gezet in Frankrijk. Ze moesten op een haastig moment een dessert maken en besloten appels in een vorm te doen, er suiker overheen te strooien en het geheel te bedekken met deeg. Na 25 minuten werd de vorm op zijn kop opgediend en zo ontstond deze taart.
Tarte Tatin
PrintenIngredienten
- 4 friszure appels
- 200 gram suiker
- 150 gram roomboter
- zout
- 1 ei
- 40 ml water
- 150 gram bloem
- taartvorm
Instructies
- Klop 100 gram roomboter met 50 gram suiker en een snufje zout zacht in een kom. Uiteraard kan je hiervoor ook een keukenmachine gebruiken.
- Voeg het ei toe en meng het geheel door elkaar.
- Voeg vervolgens de bloem beetje bij beetje toe en kneed alles tot een mooie deegbal.
- Leg de deegbal in huishoudfolie +- 30 minuten in de koelkast.
- Vet de taartvorm in en verwarm de over voor op 180 graden.
- Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis
- Maak de karamel zie hieronder
- Nadat je de karamel volledig af hebt giet je alles meteen in de taartvorm en leg alle appelstukje hier direct op.
- Haal vervolgens het deeg uit de koelkast en rol dit uit tussen twee vellen vershoudfolie. Bekleed hiermee de taartvorm.
- Bak de taart in circa 25 minuten goudbruin en laat het afkoelen.
- Bij het opdienen leg je een bord op de vorm en keert het geheel om.
Karamel maken
- TIP: blijf bij de pan en heb geduld
- Pak een steelpan en doe hierin 150 gram suiker en 40 ml water. Draai rondjes met de steelpan zodat het suiker zich vermengt met het water. Leg alvast de laatste 50 gram roomboter klaar.
- Zet de steelpan op laag vuur en breng het mengsel van water en suiker al roerend langzaam aan de kook. Zodra het geheel kookt STOP je met roeren.
- Laat het suikerwater borrelen tot dat het een mooie karamel kleur heeft. Draai af en toe rondjes met de steelpan.
- Heeft de karamel de juiste kleur dan haal de de steelpan van het vuur. Na een paar seconden voeg je 50 gram roomboter hieraan toe.