Zoals Oostenrijk de Tiroler Gröstl heeft, Zwitserland de Raclette, heeft Frankrijk de Tartiflette. Dit is een zeer smakelijk, vullend en klassiek gerecht. Welke je na een intensief ochtendje op de pistes heerlijk kunt nuttigen bij één van de gezellige hutjes in het Franse wintersportlandschap. Het recept is zeer eenvoudig en makkelijk, dus wacht niet langer en haal het Franse wintersportgevoel bij jou in huis.
Wist je dat?
Tartiflette officieel gezien geen traditioneel gerecht uit de Franse Alpen is. Het begon allemaal als een marketingstunt, om de Franse Reblochon kaas onder de aandacht te brengen bij de mensen in Frankrijk. Echter, het gerecht ‘Tartiflette’ bleek zo’n groot succes dat het begin jaren 90 op de Franse menukaarten terecht kwam in wintersportplaatsen.
Tartiflette
PrintenIngredienten
- 1 kg vastkokende aardappels
- 300 g spekblokjes
- 4-5 sjalotjes
- 20-25 cl crème fraiche
- 1 stuk Reblochon
- Peper en zout
Instructies
– Verwarm de oven voor op 190 graden
– Kook de aardappels 15-20 minuten met schil in ruim water.
– Schil ondertussen de sjalotjes en snij in kleine snippers
– Bak de sjalotjes licht aan in een mengsel van olie en boter
– Voeg het spek toe en bak het lichtbruin
– Haal het spek/uimegsel van het vuur, voeg de crème fraiche toe en meng goed
– Laat de aardappels afkoelen, haal de schil eraf en snij ze in plakjes van maximaal 1 centimeter dikte
– Vul een ovenschaal afwisselend met een laagje aardappels en een laagje spek/ui en peper en zout naar smaak
– Snij de Reblochon in plakken van ongeveer 0,5 – 1 centimeter en leg ze op het aardappel/spek/ui-mengsel
– Zet 25 minuten in de oven