Deze week eens iets heel anders, we zitten in de tijd van het jaar dat het kouder is en de dagen korter zijn dus speciaal hiervoor hebben we een heerlijk Noors recept uitgekozen dat je kan gaan maken! Simpel en snel, maar vooral ook heel voedzaam! Pytt i panne (eenpans gerecht)een typisch Noors gerecht voor een heerlijke winter dag!
Herkomst
Als je dit gerecht opzoekt, kom je tegen dat het ook van Zweedse of Finse afkomst kan zijn. Maar laten we het erbij houden dat het uit Scandinavië komt! Eigenlijk is het van oudsher een gerecht van simpelweg restjes. Daarom wordt het in de Scandinavische landen ook afgekort naar Pytt of hänt i veckan, dit staat eigenlijk voor gisteren of gebeurde afgelopen week. Dit restjes recept is uiteindelijk uitgewerkt tot recept. Hier bestaan een hoop varianten van, wij hebben diegene uitgekozen met de gerecht die wij het lekkerste vinden!
Pytt i panne
PrintenIngredienten
- 1 kilo aardappelen
- 300 gram bacon
- 2 uien
- 1 prei
- 300 gram rode biet
- 300 gram verse worst
- 400 gram doperten
- 4 eieren
- zout
- peper
- paprikapoeder
Instructies
Begin met het snijden en schillen van alle groenten en het vlees. Zorg dat dit klaar ligt zodat alles straks lekker in een pan bij elkaar kan komen. Snijd alles in eetbare maar niet te kleine stukjes, vooral de aardappelen zijn hierin belangrijk. Zorg dat deze in lekkere blokjes zijn gesneden en kook ze kort, dit omdat ze daarna heerlijke in de boter gebakken kunnen worden tot gebakken aardappeltjes. Naast de aardappelen is het belangrijk dat ook het vlees gebakken wordt voordat het met alles in een pan wordt gegooid. Misschien is dit niet het belangrijkste want hij wordt ook wel gaar met alles in de pan maar ik vind het zelf altijd wel fijn dat ik zeker weet dat vlees ook echt gaar is. Als de aardappelen en het vlees gaar is gooi je alles in een pan en laat je het lekker pruttelen. Je voegt de kruiden toe naar je eigen smaak en proeft dit tussendoor een paar keer. Wat we zelf hebben gedaan toen we het gerecht probeerde is de eieren gewoon mee bakken. Ook is het een mogelijkheid die natuurlijk los te bakken en er later tijdens het serveren bovenop te doen en dan heerlijk op de eten.
Een kleine tip is om het gerecht te serveren met een beetje sla of iets in die trant. Dat geeft nog net even wat extra! Volgens ons is dit op een heerlijke koude winterdag een aanrader om te eten! Eet smakelijk!