Zwitserland staat niet alleen bekend om de pistes waar je heerlijk kan skiën en snowboarden, maar ook om het heerlijke eten. Hou je nu echt van zoetigheid of ben je dol op kaas dan biedt Zwitserland voor jouw de heerlijkste gerechten. Maar natuurlijk zijn er ook andere overheerlijke gerechten in Zwitserland te vinden waarbij het wat je de mond inloopt. Om jouw alvast lekker te maken en voor te bereiden op je wintersportvakantie naar Zwitserland hebben wij een lijstje voor je gemaakt met 6 bekende Zwitserse gerechten. Ons advies is probeer ze gewoon allemaal eens lekker uit!
Zwitserse Kaasfondue
Zoals velen van jullie zullen weten is één van Zwitserland bekendste gerechten de ‘kaasfondue’. Echter, de oorsprong van dit gerecht dien je te zoeken in Frankrijk en was destijds echt een luxe product. In de loop der tijd is het recept door de Zwitsers herontdekt en omgetoverd tot de kaasfondue zoals we die nu kennen. Lekker verse groenten en stokboord dopen in de warme kaas met een glaasje wijn erbij. Puur genieten!
Cremeschnitte
In Nederland hebben we de tompoes, Oostenrijk de Apfelstrudel, Frankrijk de Tarte Tatin en in Zwitserland de ‘Cremeschnitte’. Dit gebakje kan je het beste vergelijken met de tompoes zoals wij dit kennen in Nederland alleen dan met wat extra lagen Zwitsers room. Dus mocht je nu tijdens je koffiepauze iets lekkers (zoets) willen nuttigen dan is de cremeschnitte zeker een aanrader.
Älplermagronen
De kans dat je dit gerecht op de menukaart in Zwitserland bent tegengekomen is zeer groot, aangezien het een bekend Zwitsers gerecht is. Maar wat is Älplermagronen nu precies? Älplermagronen is een gerecht dat bestaat uit voornamelijk pasta (magronen). Om het gerecht af te maken worden er spekblokjes, room en kaas aan het gerecht toegevoegd. Kortom, ben jij opzoek naar een voedingsrijke maaltijd tussen de middag dan zit je met de Älplermagronen goed.
Vermicelles
In het Frans vertaald ‘wormpjes’ en zo ziet het er ook echt uit, maar natuurlijk wel een stuk lekkerder. Vermicelles is echt een Zwitserse specialiteit die wordt geserveerd als gebakje of dessert. Het hoofdingrediënt van deze vermicelles bestaat uit (tamme) kastanjes en is hierdoor behoorlijk zoet te noemen. Dus voor de echte zoete kauwen onder ons is dit gerecht zeker aan te raden.
Berner Platte
Mocht je nu een echte vleesliefhebber zijn en graag willen genieten van diverse soorten vlees? Dan is de ‘Berner Platte’ de perfecte keuze voor jou! Het woord ‘Platte’ zegt het eigenlijk al, namelijk een schaal of plateau met verschillende soorten vlees, groeten en aardappelen. Mocht je nu met ze tweeën zijn, dan is dit ook een uitstekend gerecht om te delen.
Käseschnitte
Dit gerecht kan je het beste vergelijken met de tosti in Nederland of in Frankrijk de Croque Monsieur. De käseschnitte is een snee brood die besprenkeld wordt met witte wijn en vervolgens rijkelijk belegd wordt met ham en pittige kaas. Het geheel wordt vervolgens in de overgeplaatst om het te laten smelten. Nu zal je in Zwitserland niet alleen käseschnitte tegen komen op de menukaart, maar ook vele variaties hierop. Bijvoorbeeld met spiegelei, wat het gelijk weer doet denken aan een omelet. Al met al is het een voedzaam en lekker gerecht die je tussen de middag kan bestellen in een gezellig hutje.